Ik ontwerp workshops en cursussen die didactisch goed in elkaar zitten en waar cursisten op afkomen. Esther Bevers

We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij en kun je het antwoord niet op de site vinden? Benader ons dan via telefoon 06 40 41 68 02 of mail.

Dactylus en DOCS: wat is het verschil?
Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?
Beroepsperspectief: wat zijn mijn kansen op werk als ik de basisopleiding gevolgd heb?
Certificering: wordt de basisopleiding gecertificeerd?
Locatie: waar vinden de lessen plaats?
Tijd: waar vind ik de startdata?
Les- en werkuren: hoeveel tijd besteed ik eraan?
Kosten: wat zijn de prijzen?
Toelating: wat zijn de toelatingseisen?
Algemene voorwaarden

Dactylus en DOCS: wat is het verschil?

Het enige juiste antwoord krijg je door de websites te vergelijken. Wij kunnen echter niet garant staan voor de actualiteit van andere sites. Daarom geven noemen we je hier de unieke punten van Dactylus, waarmee wij ons onderscheiden.

  1. Dactylus richt zich niet alleen op beginnende docenten creatief schrijven, maar ook op de ervaren schrijfdocenten en op schrijvers die met groepen werken.
  2. Dactylus heeft voor docenten creatief schrijven een compleet én flexibel aanbod. Dactylus levert niet alleen een volwaardige opleiding, maar ook een vervolgpakket aan deskundigheidsbevordering met cursussen en masterclasses. Zo kun je je naar keus bijscholen en specialiseren.
  3. Dactylus maakt zowel de kosten als de tijdsinvestering flexibel. Wij bieden een eenjarige basisopleiding. Dactylus biedt naast én na deze basisopleiding specialisaties in genres en doelgroepen. Specialisatie wordt ondergebracht in cursussen en masterclasses.
    De schrijfdocent is daardoor bij Dactylus vrij in het samenstellen van deskundigheidsbevordering op maat. Actieve docenten kunnen bij Dactylus met regelmaat terugkeren voor aanvulling op hun expertise. Hierdoor kun je de kosten en de tijdinvestering  van je doorlopende training spreiden.
  4. In de basisopleiding Dactylus werken de studenten elke lesdag met twee docenten, die elkaar in expertise aanvullen. De hoofddocenten werken nauw samen en volgen de studenten van begin tot eind van de opleiding.
  5. Dactylus nodigt gastdocenten uit voor specialisaties in thema’s, genres en doelgroepen.
  6. Dactylus biedt de basisopleiding aan in het centrum van het land, goed bereikbaar voor iedereen met OV en eigen vervoer. De locaties van de cursussen en masterclasses zijn gevarieerd.
  7. Dactylus is onafhankelijk van welke organisatie of onderwijsinstelling dan ook.

Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?

Margriet van Bebber en Benny Lindelauf, de docenten van de basisopleiding van Dactylus zijn twee experts en doorgewinterde rotten in het vak. Beiden studeerden in 1997 af als docent schrijven bij Jos van Hest en Corine Weerman (LOKV/LIFT).
Margriet van Bebber was medeontwerper van DOCS en was hoofddocent bij DOCS 1 en 2. Zij is dichter en was tot voor kort manager bij een organisatie voor kunst- en cultuureducatie. Als geen ander kent zij de sterk veranderende markt en de eisen die aan kunstvakdocenten worden gesteld. Benny Lindelauf was co-docent van Margriet bij DOCS 2.Hij is een gelauwerd schrijver van jeugdliteratuur en ervaren schrijfdocent.
Beiden verwerken ze hun ervaringen in het curriculum van de basisopleiding bij Dactylus, waar zij aan de derde opleiding beginnen. Eigentijds qua inhoud, afgestemd op de behoeften van de markt en van docenten creatief schrijven, vaak in hun rol als cultureel ondernemer.

Voor de cursussen en masterclasses in thema’s, genres en doelgroepen nodigt Dactylus gastdocenten uit als specialisten in de beroepspraktijk. Ook zij zijn goed opgeleide en ervaren docenten, die garant staan voor een solide basis met een flinke portie creativiteit.
Dactylus nodigt ook schrijvers uit om workshops te geven over hun schrijfproces, hun genre, en hun manier van lesgeven. Auteurs die bekende publicaties op hun naam hebben staan en ook in de boekhandel hun sporen hebben verdiend.

Beroepsperspectief

Wat zijn mijn kansen op werk als ik de basisopleiding gevolgd heb?
Docenten creatief schrijven werkten voorheen veel bij Centra voor de Kunsten. Na de cultuurbezuinigingen vanaf 2009 zijn steeds meer schrijfdocenten als zelfstandig ondernemer actief in hun eigen lespraktijk.
Het werkveld is zo breed als de maatschappij zelf. Schrijfdocenten geven cursussen en workshops in samenwerking met kunstencentra, bibliotheken, scholen, musea, culturele organisaties, gemeenten en bedrijven, vaak vanuit hun eigen (eenmans)bedrijf.
Een aantal docenten presenteert gezamenlijk een aanbod om een stad of regio te bedienen. Voorbeelden daarvan zijn Schrijven in Utrecht en Schrijven in Amersfoort.

Certificering: wordt de basisopleiding gecertificeerd?

Dactylus │ academie voor schrijfdocenten heeft een eigen kwaliteitszorgsysteem. Je krijgt dan ook een certificaat van Dactylus. In de eerste plaats staat het team met ervaren schrijvers-docenten borg voor de hoogste kwaliteit.
Voorts is de basisopleiding van Dactylus op post-hbo-niveau geheel gebaseerd op de landelijke Richtlijnen Kaderopleidingen Creatief Schrijven die worden beheerd door het LKCA. Deze zijn oorspronkelijk in samenwerking met Margriet van Bebber en Sieneke de Rooij opgesteld.
Hier lees je meer over de inhoudelijke waarde van het certificaat.

Locatie: waar vinden de lessen plaats?

Dactylus werkt op diverse locaties in het land. De basisopleiding 2017 vindt plaats in Amersfoort. Cursussen en masterclasses organiseren wij waar de behoefte zich voordoet.
Meer informatie op Contact en colofon.

Tijd: waar vind ik startdata?

Zie de pagina Agenda/Rooster en Opleiding.

Les- en werkuren: hoeveel tijd kost de opleiding?

Zie de pagina Opleiding.

Kosten: wat zijn de prijzen?

Zie de pagina’s voor de opleiding en cursussen, masterclasses.

Toelating: wat zijn de toelatingseisen?

Voor de basisopleiding Docent Creatief Schrijven: zie de pagina Toelating.
Voor de cursussen en masterclasses hanteren we geen specifieke eisen, maar we verwachten dat je actief bezig bent met lesgeven in schrijven. De cursussen en masterclasses zijn geen deelopleidingen om schrijver te worden: ze zijn bedoeld als na- en bijscholing voor schrijfdocenten.

Algemene voorwaarden

Dactylus hanteert Algemene voorwaarden die de relatie tussen Dactylus en studenten en cursisten duidelijk maakt. Er staat in wat de verplichtingen van Dactylus als aanbieder zijn, en aan welke regels Dactylus en studenten en cursisten zich moeten houden.