Lesgeven en het Levensverhaal

(landschap van herinneringen – twee masterclasses over levensverhalen)

Een masterclass over Lesgeven en het Levensverhaal. Hoe word ik een goede leraar? Wat is een goede leraar? Wat José daarover geleerd en ontdekt heeft, vertelt ze in een persoonlijk verhaal over haar eigen leraarschap. Over hoe de uitgangspunten zich vormden, haar visie gestalte kreeg en hoe haar werk kop en staart kreeg. Lessen uit 40 jaar begeleiden, lesgeven, ondersteunen en enthousiasmeren. Over methodisch denken, over analyseren en leren van ervaringen. Over doelgericht en doelgroepgericht werken. Het gaat ook over jóuw leraarschap, omdat het verhaal een spiegel kan zijn voor je eigen opvattingen over lesgeven. Na de inleiding volgen opdrachten en een schrijfoefening rond je eigen leraarschap. En natuurlijk is er ruimte voor vragen en discussie.

direct inschrijven

Praktische informatie masterclass

  • Docent: José Franssen
  • Voor wie: schrijfdocenten en mensen die werken met levensverhalen in groepen.
  • Locatie: Het Eemhuis, op loopafstand van station Amersfoort Centraal (Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort). Parkeergargae Eemplein.
  • Wanneer:
    • Zaterdag 16 juni 2018, 10.00-16.00 uur:
      Hoe ben je een goede leraar Levensverhalen?
    • voor beide dagen: lunchpauze tussen 12.30 en 13.30 uur
  • Prijs€ 99,- incl. btw (€ 81,82 excl. btw)
  • NB: voor de masterclass van 16 juni het middelste bolletje op het inschrijfformulier kiezen!
direct inschrijven

De docent

José Franssen begeleidt en traint al tientallen jaren mensen die hun levensverhalen of die van anderen willen opschrijven of vertellen. Ze gaf vele (schrijf)cursussen, workshops en trainingen. Over haar werk en over het methodisch werken met levensverhalen publiceerde zij vele artikelen en boeken, waaronder  Van vroeger. Levensverhalen schrijven met ouderen, Luisteren in je leunstoel. Voorlezen aan ouderen, In mijn koffer op zolder. Levensverhalen van ouderen voor ouderen. Vorig jaar verscheen Hou me maar vast. Mijn moeder, Alzheimer en ik, een eigen levensverhaal. Velen kennen haar internetproject Een landschap van herinneringen, waarin ze oefeningen en methodische kennis verspreidt. 

Het internetproject Een landschap van herinneringen van José Franssen is een groot succes: met veel plezier publiceerde zij jarenlang uitgebreide schrijf(of vertel)oefeningen, en later de Snipperberichten met lees- en methodieksnippers. Over haar persoonlijke drijfveren en het doorgeven van haar kennis en gedachtegoed twee masterclasses bij Dactylus. Waarom bleef het werken met levensverhalen voor haar zo inspirerend, wat is de oogst, wat heeft het haar opgeleverd, en hoe verzorgt ze haar eigen ‘professionele nalatenschap’? Ze zet een aantal belangrijke uitgangspunten en werkprincipes op een rij, geeft tips en goede raad. Hoe kijkt ze naar het leraarschap en wat is een goede leraar? Twee dagen luisteren, uitwisselen en schrijven over lesgeven, over doorgeven en weggeven van kennis en weten.

Deze masterclass is een vervolg op de masterclass van 2 juni: De oogst: 40 jaar werken met mensen en hun levensverhalen

Een masterclass over de Methodiek van het werken met Levensverhalen met een lezing, schrijfoefeningen en gesprekken over de oogst. José vertelt over tien belangrijke uitgangspunten en basisprincipes in het werken met mensen en hun levensverhalen. Een mozaïek zoals het leven zelf, maar ook een grove schets van haar methode. Voorbeelden verduidelijken het een en ander: deze geven ook inzicht in de mogelijke toegangen naar het eigen verhaal, die oneindig zijn. Met alle media kun je aan de slag: het verhaal kun je vertellen, via muziek en beweging beleven,  schrijven, (toneel)spelen, schilderen, knippen en plakken, exposeren. Vragen stellen mag.

Een uitgebreide schrijfoefening zal de aanpak en mogelijkheden om ermee te werken in een groep verder verduidelijken. Schrijvend kom je uit bij een fragment uit je eigen levensverhaal. Er is tijd om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.