Een plot doet meer dan samenhang creëren in een verhaal. Het zorgt ervoor dat er bij de lezer emoties ontstaan en de drang om door te lezen om te zien hoe het verhaal afloopt.
Er zijn nogal wat ingrediënten waarmee je een plot kunt opbouwen; personages met hun motieven, verschillende soorten conflicten en vertelperspectieven.

In deze masterclass Plotgericht schrijven kwamen de nodige basisbegrippen langs zoals intrige, verhaallijn versus plotlijn, verhaalniveaus, urgentie, spanningsboog, motivatie, interne-en externe conflicten en plotwending.
Deze theorie werd afgewisseld met korte opdrachten om zelf plotjes te ontwerpen. Plotjes maken is verslavend, je ziet steeds meer mogelijkheden en verrassingen binnen een verhaal. En dat doet schrijven. Kortom: werken met plotjes is de motor voor het creatieve proces. Onmisbaar voor het opbouwen van een prikkelende les verhalen schrijven.

Over Peet van Duijnhoven

Peet van Duijnhoven is docent schrijven, theatermaker en werkzaam in de kunsteducatie. Bij al haar werk en alle opleidingen die ze volgde, spelen verhalen een grote rol.
Na de theaterschool Artez ging ze naar de Schrijversvakschool (specialisatie toneelschrijven), de Docentenopleiding voor Creatief Schrijven en de Scriptschool. Ze schreef mee aan publicaties over creatief schrijven  zoals ‘Leren schrijven Leren’, ‘Eerst het verhaal’ en ‘Schrijft ’t voort’.
Peet geeft schrijfcursussen bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft en bij Crea in Amsterdam. Met regelmaat wordt ze gevraagd voor schrijftrainingen aan filmers. Bij Dactylus geeft ze les aan de basisopleiding Docent Creatief Schrijven.
Meer over Peet vind je op www.volvanverhalen.nl en op LinkedIn.