Werken met poëzie in basis- en voortgezet onderwijs

Een gedicht is een soort taalextract. Een krachtig, nauwkeurig geformuleerde tekst waar je even over na moet denken. Door te spelen met poëzie, vergroot je het taalbegrip, het taalgevoel en de woordenschat van kinderen. Je prikkelt de fantasie en de verbeeldingskracht.

Met een koffer vol spelletjes en spulletjes en allerlei werkvormen laten Monique & Hans Hagen zien wat je met gedichten en versjes kunt doen in je klas. Hoe je samen met de leerlingen bijvoorbeeld kunt onderzoeken of een gedicht waar is of niet. Zie je lichtjes in iemands ogen, kun je horen wat een ander denkt, en ruikt het groene kleurpotlood echt anders dan rood…

Poëzie helpt je om woorden te vinden bij bijzondere gebeurtenissen in het leven: liefde, geboorte of dood. Maar ook voor bijna elke gewone gebeurtenis is wel een passend vers te vinden. Gedichten geven stof voor verrassende klassengesprekken.

Tijdens deze masterclass laten Monique & Hans Hagen zien hoe zij op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs werken met gedichten. Deelnemers gaan ook zelf aan de slag met een schrijfopdracht.

Foto: Amber Beckers

Praktische informatie masterclass

  • Docenten: Hans en Monique Hagen
  • Voor wie: schrijfdocenten, schoolschrijvers, docenten basis- en voortgezet onderwijs, schrijvers die op scholen werken
  • Datum en tijd: vrijdag 27 oktober 2017 van 14 tot 17 u; inloop vanaf  13.30 u
  • Locatie: Het Eemhuis, op loopafstand van station Amersfoort Centraal (Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort)
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)
Direct inschrijven

Docenten

Kinderboekenambassadeur
In 1984 begonnen Monique en Hans Hagen met het schrijven van gedichten voor jonge kinderen. Inmiddels zijn er twaalf boeken van hen samen verschenen. Het bekendst is de dichtbundel Jij bent de liefste, waarvan er 250.000 zijn verkocht.  In 1014 werd de bloemlezing Ik zoek een woord bekroond met een Zilveren Griffel. In 2016 kreeg het poëzie-prentenboek Nooit denk ik aan niets ook een Zilveren Griffel.

In 2017 werden Monique en Hans Hagen benoemd als Kinderboekenambassadeur door onder andere de Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Hun opdracht is het belang van lezen onder de aandacht te brengen van een breed publiek.
www.kinderboekenambassadeur.nl

Monique Hagen is van oorsprong kleuterleidster en dramadocent. Ze studeerde af aan de kleuterleidsters-opleiding van Kees Boeke en aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Bij Jeugdtheatergroep Stennis werkte ze een aantal jaren als actrice/speldocent mee aan voorstellingen en dramaprojecten op scholen in het voortgezet onderwijs. Van 1987 tot 2003 presenteerde Monique het televisieprogramma Het Klokhuis van de NPS. Daarna(ast) werkte ze mee aan verschillende radio- en tv-programma’s en
verzorgt ze via De Schrijvers Centrale poëzieworkshops op scholen en lezingen voor ouders en leerkrachten.
www.moniquehagen.nl

Hans Hagen is sinds 1987 fulltime schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij schreef tot nu toe 61 boeken, waarvan 15 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma’s, onder andere aan Sesamstraat.

Vijf van de Jubelientjeboeken werden Getipt door de Kinderjury. Maar Hans schreef ook historische romans en dichtbundels. Hans kreeg een Gouden Griffel voor De dans van de drummers, zes Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Vlammen.
Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders. In januari 2018 verschijnt er een nieuwe dichtbundel voor jongeren van zijn hand: Onbreekbaar.
www.hanshagen.nl

Direct inschrijven