Dactylus heeft me de handvatten gegeven om mijn creativiteit om te zetten in goed opgebouwde schrijflessen. Tanja de Jonge

Karin Lachmising,  dichter, schrijver, schrijfdocent van ‘meer dan woorden’

“Dactylus liet mij kennismaken met de diverse beeldende bouwstenen voor het vormgeven van mijn lessen.”

Bij Dactylus begonnen we altijd zoals je het niet verwachtte: bestaande voorwerpen een nieuwe naam geven, starten met prachtige cello muziek. Creatieve bouwstenen voor het lesgeven! Mijn meeste lessen zijn op aanvraag en dus op maat. Ik laat mij inspireren door met name Caribische verhalen vertellers die vaker een strakke scheidslijn tussen vormen loslaten. Ik vind het mooi om tezamen met de technieken en creatieve werkvormen cursisten hun verhaal en beeld  te laten ontdekken en voelen in een schrijfvorm waarbij zij zich het meest comfortabel voelen. Het lesgeven maakt een  sprookje van ‘je kan alleen schrijven als je inspiratie hebt’. Schrijven lukt altijd, met creatieve handvatten en technieken komen meer dan woorden. www.karinlachmising.com

Hava Güveli, schrijver, dichter en schrijfdocent

“Ik heb een sterkere basis gekregen”

Dactylus heeft veel voor mij betekend. Ik gaf al af en toe schrijflessen omdat ik het leuk vond, maar met de methoden en technieken die ik heb geleerd en met de materialen die er tot mijn beschikking werden gesteld heb ik een sterkere basis gekregen. Van daaruit  kon en kan ik mijn eigenheid ontwikkelen als schrijfdocent. Wat ik er heb geleerd pas ik toe in mijn eigen schrijfproces. http://havaguveli.com/
Foto: Cihad Caner


Margriet Breet, jeugdboekenschrijver, theatermaker, taaldocent en schrijfdocent


“Als je de letters liefhebt, zorg je ervoor dat je ze zorgvuldig en met verstand van zaken kunt overdragen.”

Schrijven en lesgeven in schrijven zijn twee heel verschillende dingen. Je kunt zelf nog zo’n gevierd schrijver zijn, dat wil niet zeggen dat je het vakkundig kunt overbrengen. Ik vind het belangrijk dat cursisten, zowel kinderen als volwassenen,  les krijgen van iemand die verstand heeft van didactische processen en over genoeg vakinhoudelijke kennis beschikt op een zo breed mogelijk gebied.  Daarom heb ik een opleiding bij Dactylus gevolgd. Docent zijn doe je er niet even bij. Doceren is een vak en een vak moet je leren. Als je de letters liefhebt, zorg je ervoor dat je ze zorgvuldig en met verstand van zaken kunt overdragen.
http://www.margrietbreet.nl/

Jelle Pieters, dichter-schrijver in opdracht, schrijver in de klas en schrijfdocent

“Ik heb geleerd schrijfonderwijs vorm te geven met direct bruikbare oefeningen en aansprekende werkvormen.”

Ik ben docent lichamelijke opvoeding in het MBO en sinds het afronden van mijn opleiding bij Dactylus óók docent Creatief Schrijven. Ik heb mijn eigen schrijfbedrijfje opgezet: de Man met de Pen. Ik combineer dus een vaste baan met mijn schrijfwerk als zzp’er. Ik schrijf zelf vooral gedichten en word ook ingehuurd als (snel)dichter. Nu geef ik cursussen voor volwassenen en lessen op basisscholen. Didactisch onderlegd was ik al, maar tijdens de lessen bij Dactylus heb ik geleerd schrijfonderwijs vorm te geven met direct bruikbare oefeningen en aansprekende werkvormen. Bovendien ben ik zelf een betere schrijver geworden door de opleiding.
http://www.demanmetdepen.nl/

Nina Blanken, journalist, [her]schrijver en schrijfdocent

Dactylus leerde mij wat ik wilde leren, over schrijven en leren schrijven.”

Dactylus leerde mij wat ik wilde leren, over schrijven en leren schrijven, over poëzie, fictie en non-fictie. Door Dactylus ben ik nu schrijfdocent en leer ik nog steeds uit de boeken van de Dactybieb, van mijn collega-schrijfdocenten en mijn cursisten. Na het behalen van mijn certificaat, heb ik mij aangesloten bij het ervaren docententeam van Schrijven in Utrecht (SiU). Dat komt een paar keer per jaar bij elkaar. We delen een website, een nieuwsbrief en een klantenbestand, en hanteren dezelfde prijs voor onze cursussen en workshops. Door mij bij SiU aan te sluiten, begon ik na Dactylus direct met lesgeven; eerst alleen aan particulieren, inmiddels ook bij bedrijven.
http://ninablanken.nl/

Tanja de Jonge – kinder- en jeugdboekenschrijver, educatief bibliotheekmedewerker en schrijfdocent

“Dactylus heeft me de handvatten gegeven om mijn creativiteit om te zetten in goed opgebouwde schrijflessen.”

Als ik schrijf ontdek ik soms werelden waarvan ik het bestaan niet vermoedde. Een schrijver is ook een ontdekkingsreiziger. Door les te geven in schrijven help ik anderen bij hun ontdekkingsreis.

Als educatiemedewerker en jeugdboekenschrijver sta ik regelmatig voor de klas. Lesgeven aan volwassenen was nieuw voor me. Dactylus heeft me de handvatten gegeven om mijn creativiteit om te zetten in goed opgebouwde schrijflessen. Vooral de variatie in werkvormen en het brede spectrum van de opleiding vind ik aantrekkelijk.
http://www.tanjadejonge.nl/

Michiel van Straten, ontdekkingsschrijver en schrijfdocent

“Een goede schrijfdocent laat je kennis maken met technieken, niet alleen om beter te schrijven, maar vooral ook om te (door)starten met schrijven.”

“Knap hoor van je, dat je zoveel inspiratie hebt voor nieuwe verhalen”. Deze goedbedoelde opmerking geeft een verkeerd beeld van wat schrijven is, volgens mij. Dat wist ik eerst ook niet, maar als er íets is wat ik geleerd heb op de vakopleiding ‘Docent Creatief Schrijven’, dan is het dat je schrijven kunt leren. Een goede schrijfdocent laat je kennismaken met technieken, niet alleen om beter te schrijven, maar vooral ook om te (door)starten met schrijven. Dat kun je namelijk leren. Net zoals je kunt leren een verhaallijn te maken en die op te tuigen met, nou ja: alles wat er nodig is om te zorgen dat de lezer gaat en blijft lezen.
www.ontdekkingsschrijver.nl
(© Foto Anne van Gelder)

Manou van de Zande, hoofddocent De Schrijfschool, tekstschrijver en blogger

“Knettergoeie investering. Een openbáring om fatsoenlijk te leren doceren!”

“Wat ben je toch goed met je rode pen”, zei de schrijfdocent bij wie ik lang geleden plezier in schrijven terugvond na een slepend decennium als broodschrijver. “Wil je niet lesgeven bij ons?” Ik zag water branden, maar deed het: ik liet mij tot schrijfjuf bombarderen. ‘Doelgericht Schrijven’ heette mijn cursus, en ik mocht ‘m zelf uitvinden. Toen ik na twee jaar nog steeds wel eens het lokaal uit wilde rennen omdat ik écht niet wist wat ik daar naast de flipover nou stond te doen, kwam Dactylus op mijn pad. Knettergoeie investering. Een openbáring om fatsoenlijk te leren doceren! Nu run ik met zelfverzekerd juffenhart De Schrijfschool in Rotterdam, en bestaat elke les uit een Strak Plan voor het (terug)vinden van serieus schrijfplezier. www.deschrijfschool.com

Annemarie van den Brink, kinderboekenauteur, dichter, Schoolschrijver en schrijfdocent

“De masterclasses van Dactylus geven mijn lessen én mijn schrijven extra verdieping.”

De masterclasses en cursussen van Dactylus zijn mooie cadeaus aan mezelf en mijn schrijfpraktijk. Ik scherp mijn eigen schrijven aan; leer nét weer een niveau dieper te gaan. Ik haal er veel inspiratie uit voor mijn lessen aan bedrijven, schrijfliefhebbers en scholen. Na de poëziecursus Dichten, Durven, Doen heb ik een platform gevonden voor mijn kindergedichten die ik nu publiceer in het poëzietijdschrift DICHTER. van Plint. De inzichten uit de cursus Feedback geven zijn direct praktisch inzetbaar. Ik geef nu op een afwisselende manier to the point feedback en kan cursisten elkaars teksten op een prettige manier laten beoordelen.
htt p://www.annemarievandenbrink.nl/