Ik ontwerp workshops en cursussen die didactisch goed in elkaar zitten en waar cursisten op afkomen. Esther Bevers

We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij en kun je het antwoord niet op de site vinden? Benader ons dan via telefoon 06 40 41 68 02 of mail.

Dactylus en DOCS: wat is het verschil?
Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?
Beroepsperspectief: wat zijn mijn kansen op werk als ik de basisopleiding gevolgd heb?
Certificering: wordt de basisopleiding gecertificeerd?
Locatie: waar vinden de lessen plaats?
Tijd: waar vind ik de startdata?
Les- en werkuren: hoeveel tijd besteed ik eraan?
Kosten: wat zijn de prijzen?
Toelating: wat zijn de toelatingseisen?
Algemene voorwaarden

Dactylus en DOCS: wat is het verschil?

Dactylus is een particuliere academie voor docenten creatief schrijven. DOCS wordt aangeboden door Scriptplus, de afgelopen jaren bij diverse organisaties ondergebracht. DOCS is door Margriet van Bebber met een collega ontwikkeld en de eerste twee opleidingen zijn door haar gegeven. Vanaf 2014 heeft zij Dactylus opgericht en de docentenopleiding doorontwikkeld en aan de eisen van de tijd aangepast.

  • Sinds 2014: Dactylus vijf opleidingen met 59 studenten; DOCS twee opleidingen met 15 studenten.
  • Dactylus elke lesdag twee opleiders samen aan het werk; DOCS twee docenten afwisselend.
  • Dactylus 18 lesdagen; DOCS 17 lesdagen en drie terugkomdagen.
  • Dactylus na 9 maanden afgestudeerd; DOCS na 1,5 jaar.
  • Dactylus kost €3600 incl btw, €2975 ex btw, idem bij betaling in 3 termijnen; DOCS €3100 / €3200 in 2 termijnen.
  • Dactylus leslocatie centraal in het land in Amersfoort; DOCS Amsterdam
  • Dactylus heeft een programma van masterclasses en cursussen voor afgestudeerde en ervaren schrijfdocenten; Scriptplus heeft geen aanbod voor deze doelgroep.

Meer informatie over de basisopleiding Docent Creatief Schrijven van Dactylus vind je hier. Lees hier testimonials en aanbevelingen.

Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?

Margriet van Bebber en Benny Lindelauf, docenten van de eerste vier basisopleidingen van Dactylus zijn twee experts en doorgewinterde rotten in het vak. Beiden studeerden in 1997 af als docent schrijven bij Jos van Hest en Corine Weerman (LOKV/LIFT).
Margriet van Bebber is schrijfdocent van cursussen creatief schrijven, poëzie, autobiografisch schrijven en organiseert schrijfwandelingen, -weekends en – weken op locaties in binnen- en buitenland. Ze was gastdocent aan de Schrijversvakschool in Paramaribo en aan de TU Delft faculteit Bouwkunde. Ze was medeontwerper van DOCS en hoofddocent bij DOCS 1 en 2. In 2014 richtte zij samen met Sieneke de Rooij Dactylus op, waar zij vijf basisopleidingen organiseerde en bij vier daarvan als opleidingsdocent betrokken was. Voor ervaren schrijfdocenten ontwerpt zij het programma van cursussen en masterclasses.
Tot 2013 was ze manager bij een organisatie voor kunst- en cultuureducatie. Als geen ander kent zij de sterk veranderende markt en de eisen die aan kunstvakdocenten worden gesteld. Haar ervaringen verwerkte zij in het curriculum van de basisopleiding bij Dactylus. Eigentijds qua inhoud, afgestemd op de behoeften van de markt en van docenten creatief schrijven, vaak in hun rol als cultureel ondernemer.
Margriet is dichter en gespecialiseerd in teksten in de openbare ruimte.
Benny Lindelauf is een ervaren schrijfdocent. Hij was co-docent van Margriet bij DOCS 2 en van Dactylus 1 t/m 4. Hij werkte o.a. als docent jeugdliteratuur aan de HKU. Verder gaf hij les in Suriname op de Schrijversvakschool, organiseerde met collega’s schrijfreizen in Spanje. Benny was twee jaar Schoolschrijver. Hij geeft les en vertelt over zijn schrijverschap op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op pabo’s. Hij is een gelauwerd schrijver van jeugdliteratuur.

Sieneke de Rooij was als adviseur betrokken bij de opzet van verschillende nieuwe schrijfopleidingen, waaronder DOCS. Zelf studeerde ze af in 2013 bij hoofddocenten Margriet van Bebber en Benny Lindelauf. Sindsdien geeft ze cursussen, trainingen en workshops creatief schrijven, levens- en familieverhalen aan vrijetijdschrijvers en professionals. Ze begeleidt mensen bij de opzet en perfectionering van hun manuscripten. Zelf schrijft ze kinderboeken en waargebeurde verhalen. Ze was mede-oprichter van en coördinator bij Dactylus. Samen met Benny was zij opleider van de vierde basisopleiding.

Voor de vijfde basisopleiding van Dactylus 2020-2021 trad een nieuw duo hoofddocenten aan: Dorothée Albers en Peet van Duijnhoven. Zij zijn ook de hoofddocenten van de zesde basisopleiding in 2022.
Dorothée volgde DOCS, waar ze in 2013 afstudeerde bij Margriet en Benny. Sindsdien geeft zij uiteenlopende cursussen en workshops- korte en zeer korte verhalen, columns, levensverhalen, inspiratiecursussen, reisverhalen en creatief schrijven in de volle breedte – onder meer voor Volksuniversiteiten, bibliotheken, centra voor kunsteducatie en bij de Schrijversacademie. In 2018 debuteerde ze als romanschrijver. Daarnaast is ze een verdienstelijk dichter.
Peet zat in 1991 in de allereerste lichting van de opleiding voor docenten creatief schrijven in Nederland. Ze is theatermaker, docent schrijven en werkzaam in de kunsteducatie. Ze geeft schrijfcursussen op diverse centra voor de kunsten in levensverhalen, korte verhalen, scenario, kinderverhalen en poëzie. Geregeld geeft ze schrijftrainingen aan filmers en ontwikkelt ze community-artprojecten. Peet werkte mee aan verschillende publicaties over leren schrijven.

Gastdocenten. Voor de cursussen en masterclasses in thema’s, genres en doelgroepen nodigt Dactylus gastdocenten uit als specialisten in de beroepspraktijk. Ook zij zijn goed opgeleide en ervaren docenten, die garant staan voor een solide basis met een flinke portie creativiteit.
Dactylus nodigt ook schrijvers uit om workshops te geven over hun schrijfproces, hun genre, en hun manier van lesgeven. Auteurs die bekende publicaties op hun naam hebben staan en ook in de boekhandel hun sporen hebben verdiend.

Beroepsperspectief

Wat zijn mijn kansen op werk als ik de basisopleiding gevolgd heb?
Docenten creatief schrijven werkten voorheen veel bij Centra voor de Kunsten. Na de cultuurbezuinigingen vanaf 2009 zijn steeds meer schrijfdocenten als zelfstandig ondernemer actief in hun eigen lespraktijk.
Het werkveld is zo breed als de maatschappij zelf. Schrijfdocenten geven cursussen en workshops in samenwerking met kunstencentra, bibliotheken, scholen, musea, culturele organisaties, gemeenten en bedrijven, vaak vanuit hun eigen (eenmans)bedrijf.
Een aantal docenten presenteert gezamenlijk een aanbod om een stad of regio te bedienen. Voorbeelden daarvan zijn Schrijven in Utrecht, Schrijven in Amersfoort en Schrijven in Delft.

Certificering: wordt de basisopleiding gecertificeerd?

Dactylus │ academie voor schrijfdocenten heeft een eigen kwaliteitszorgsysteem. Je krijgt dan ook een certificaat van Dactylus. In de eerste plaats staat het team met ervaren schrijvers-docenten borg voor de hoogste kwaliteit.
Voorts is de basisopleiding van Dactylus op post-hbo-niveau geheel gebaseerd op de landelijke Richtlijnen Kaderopleidingen Creatief Schrijven die worden beheerd door het LKCA. Deze zijn oorspronkelijk in samenwerking met Margriet van Bebber en Sieneke de Rooij opgesteld.
Hier lees je meer over de inhoudelijke waarde van het certificaat.

Locatie: waar vinden de lessen plaats?

Dactylus werkt op diverse locaties in het land. De basisopleidingen vinden centraal in het land plaats: in Amersfoort. Cursussen en masterclasses organiseren wij voornamelijk in Amersfoort en verder waar de behoefte zich voordoet.
Meer informatie op Contact en colofon.

Tijd: waar vind ik startdata?

Zie de pagina Agenda/Rooster en Opleiding.

Les- en werkuren: hoeveel tijd kost de opleiding?

Zie de pagina Opleiding.

Kosten: wat zijn de prijzen?

Zie de pagina’s voor de opleiding en cursussen, masterclasses.

Toelating: wat zijn de toelatingseisen?

Voor de basisopleiding Docent Creatief Schrijven: zie de pagina Toelating.
Voor de cursussen en masterclasses hanteren we geen specifieke eisen, maar we verwachten dat je actief bezig bent met lesgeven in schrijven. De cursussen en masterclasses zijn geen deelopleidingen om schrijver te worden: ze zijn bedoeld als na- en bijscholing voor schrijfdocenten.

Algemene voorwaarden

Dactylus hanteert Algemene voorwaarden die de relatie tussen Dactylus en studenten en cursisten duidelijk maakt. Er staat in wat de verplichtingen van Dactylus als aanbieder zijn, en aan welke regels Dactylus en studenten en cursisten zich moeten houden.