Ik ontwerp workshops en cursussen die didactisch goed in elkaar zitten en waar cursisten op afkomen. Esther Bevers

We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij en kun je het antwoord niet op de site vinden? Benader ons dan via telefoon 06 40 41 68 02 of mail.

Opleiding: wat biedt Dactylus voor beginnende schrijfdocenten?
Masterclasses en cursussen: wat biedt Dactylus voor ervaren schrijfdocenten?
Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?
Beroepsperspectief: wat zijn mijn kansen op werk als ik de basisopleiding gevolgd heb?
Certificering: wordt de basisopleiding gecertificeerd?
Locatie: waar vinden de lessen plaats?
Tijd: waar vind ik de startdata?
Les- en werkuren: hoeveel tijd besteed ik eraan?
Kosten: wat zijn de prijzen?
Toelating: wat zijn de toelatingseisen?
Algemene voorwaarden

Opleiding: wat biedt Dactylus voor beginnende schrijfdocenten?

Dactylus biedt een eenjarige opleiding Docent Creatief Schrijven [drie trimesters van elk drie maanden] tot all round schrijfdocent, waarmee je kunt lesgeven in diverse genres waaronder proza, poëzie, literaire non-fictie en levensverhalen. Meer informatie over de opleiding vind je hier. Lees hier testimonials en aanbevelingen.

Masterclasses en cursussen: wat biedt Dactylus voor ervaren schrijfdocenten?

De masterclasses en cursussen van Dactylus bieden verdieping en verbreding. Ze zijn bestemd voor ervaren schrijfdocenten, die willen werken aan inhoudelijke deskundigheidsbevordering, specialisering in doelgroepen en genres, en zakelijke professionalisering. De gastdocenten zijn gerenommeerde schrijvers en schrijfdocenten, experts op hun vakgebied die hun sporen ruimschoots hebben verdiend.
Meer over masterclasses en cursussen en het actuele programma.

Docenten: wat hebben de Dactylus-docenten in huis?

De huidige hoofddocenten van de Basisopleiding Docent Creatief Schrijven zijn al geheel op elkaar ingespeeld en zullen ook de zevende opleiding als duo lesgeven:
Peet van Duijnhoven zat in 1991 in de allereerste lichting van de opleiding voor docenten creatief schrijven in Nederland. Ze is theatermaker, docent schrijven en werkzaam in de kunsteducatie. Ze geeft schrijfcursussen op diverse centra voor de kunsten in levensverhalen, korte verhalen, scenario, kinderverhalen en poëzie. Geregeld geeft ze schrijftrainingen aan filmers en ontwikkelt ze community-artprojecten. Peet werkte mee aan verschillende publicaties over leren schrijven.
Peet was hoofddocent aan de vijfde en zesde basisopleiding , vanaf de zesde opleiding samen met Han Leeferink. Han studeerde onderwijskunde en promoveerde in 2016 op een proefschrift over het leren van aanstaande leraren in de praktijk. Naast zijn werk als lerarenopleider en (postdoctoraal) onderzoeker, volgde hij twee jaar proza en poëzie aan de Schrijversvakschool, gaf hij schrijfles aan individuele cursisten en interviewde hij in het kader van Literair Café Den Bosch verschillende auteurs, onder wie Gerrit Kouwenaar en Tim Krabbé. Sinds 1 januari 2017 richt hij zich volledig op het schrijven van literaire fictie en het lesgeven in creatief schrijven. In juli 2019 rondde hij Dactylus │academie voor schrijfdocenten af. In 2021 debuteerde hij met proza en poëzie in het Vlaamse literaire tijdschrift Deus Ex Machina.

Voor de hoofddocenten van eerdere opleidingen zie Team & docenten

Gastdocenten. Voor de cursussen en masterclasses in thema’s, genres en doelgroepen nodigt Dactylus gastdocenten uit als specialisten in de beroepspraktijk. Ook zij zijn goed opgeleide en ervaren docenten, die garant staan voor een solide basis met een flinke portie creativiteit.
Dactylus nodigt ook schrijvers uit om masterclasses te geven over hun schrijfproces, hun genre, en hun doelgroep. Auteurs die bekende publicaties op hun naam hebben staan en ook in de boekhandel hun sporen hebben verdiend.

Beroepsperspectief

Wat zijn mijn kansen op werk als ik de opleiding Docent Creatief Schrijven  heb gevolgd?
Docenten creatief schrijven werkten voorheen veel bij Centra voor de Kunsten. Na de cultuurbezuinigingen vanaf 2009 zijn steeds meer schrijfdocenten als zelfstandig ondernemer actief in hun eigen lespraktijk.
Het werkveld is zo breed als de maatschappij zelf. Schrijfdocenten geven cursussen en workshops in samenwerking met kunstencentra, bibliotheken, volksuniversiteiten, scholen, musea, culturele organisaties, gemeenten en bedrijven, vaak vanuit hun eigen (eenmans)bedrijf. Of ze geven creatief schrijven een plek in de huidige praktijk van school, journalistiek of tekstschrijven.
Een aantal docenten presenteert gezamenlijk een aanbod om een stad of regio te bedienen. Voorbeelden daarvan zijn Schrijven in Utrecht, Schrijven in Amersfoort en Schrijven in Delft.

Certificering: wordt de opleiding gecertificeerd?

Dactylus │ academie voor schrijfdocenten heeft een eigen kwaliteitszorgsysteem. Je krijgt dan ook een certificaat van Dactylus. In de eerste plaats staat het team met ervaren schrijvers-docenten borg voor de hoogste kwaliteit.
Voorts is de opleiding van Dactylus op post-hbo-niveau geheel gebaseerd op de landelijke Richtlijnen Kaderopleidingen Creatief Schrijven die worden beheerd door het LKCA. Deze zijn oorspronkelijk in samenwerking met Margriet van Bebber en Sieneke de Rooij opgesteld.
Hier lees je meer over de inhoudelijke waarde van het certificaat.

Locatie: waar vinden de lessen plaats?

Dactylus werkt op diverse locaties in het land. De opleiding Docent Creatief Schrijven vinden centraal in het land plaats: in Amersfoort. Cursussen en masterclasses organiseren wij voornamelijk in Amersfoort en verder waar de behoefte zich voordoet.
Meer informatie op Contact en colofon.

Tijd: waar vind ik startdata?

Zie de pagina Agenda/Rooster en Opleiding.

Les- en werkuren: hoeveel tijd kost de opleiding?

Zie de pagina Opleiding.

Kosten: wat zijn de prijzen?

Zie de pagina’s voor de opleiding en cursussen, masterclasses.

Toelating: wat zijn de toelatingseisen?

Voor de basisopleiding Docent Creatief Schrijven: zie de pagina Toelating.
Voor de cursussen en masterclasses hanteren we geen specifieke eisen, maar we verwachten dat je actief bezig bent met lesgeven in schrijven. De cursussen en masterclasses zijn geen deelopleidingen om schrijver of schrijfdocent te worden: ze zijn bedoeld als na- en bijscholing voor schrijfdocenten.

Algemene voorwaarden

Dactylus hanteert Algemene voorwaarden die de relatie tussen Dactylus en studenten en cursisten duidelijk maakt. Er staat in wat de verplichtingen van Dactylus als aanbieder zijn, en aan welke regels Dactylus en studenten en cursisten zich moeten houden.