Dactylus, het verhaal van onze naam

Geen versvorm werkt zo verslavend als deze. Drs. P

Wat is een dactylus? Het is één van de klassieke maatsoorten (versvoeten) in muziek en poëzie, met het ritme: lang-kort-kort. Een dactylus heeft daardoor de deinende cadans van een wals. Bij de Dactylus genoteerd onder een tekst staat een liggend streepje (= klemtoon) en twee boogjes (= geen klemtoon), zoals het rood in ons logo.

De dactylus komt in poëzie over de hele wereld voor. Beroemde verhalen in dactyli zijn de Ilias en de Odyssee van Homerus.
Een liefhebber van de dactylus is Drs. P, die een grote collectie Ollekebollekes aanlegde. Zet je twee dactyli achter elkaar, dan heb je het ritme van de ollekebolleke. Door zijn dansende karakter leent de dactylus zich goed voor light verse: plezierdichten.

  • Geheugensteuntje: het woord dactylus zelf is een dactylus.
  • Weetje: het woord komt uit het Grieks, daktulos betekent vinger, oorspronkelijk een (lengte)maat. De versvoet is genoemd naar de vorm van een vinger met één lange en twee korte kootjes.

Waarom wij kozen voor Dactylus? Vanwege dat deinen en dansen en muziek maken met taal: dit is wat schrijvers doen. Het plezier daarin willen wij met Dactylus via de professionele docenten Creatief Schrijven aan onze deelnemers doorgeven!