Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij…
J.C. Bloem (1887-1966), Herinnering
Hier kun je masterclasses en cursussen bekijken die Dactylus eerder organiseerde.
Gemiste kansen… Kijk toch vooral naar nieuwe kansen! Je vindt ze onder Masterclasses.
In een goede grap zit het venijn in de staart. En een kop op De Speld is ook al een grap. Dit en nog veel meer deelde Bas van der Meulen van de Speld met ons in de masterclass Humoristisch Schrijven met de Speld op 15 november 2025. Een middag lachen en zweten.
Een wervelwind. Zo kun je Lidewijde Paris wel noemen. Op 17 mei nam ze ons in de masterclass Nieuwe werelden scheppen mee naar verre toekomsten en vergane verledens. We keken wat we van Max Havelaar leren voor de toekomst en waar je aan moet denken als je futuristisch schrijft.
Schrijven vanuit verschillende perspectieven. Op 18 april leidde Gerda Blees rond in de perspectiefrijke wereld van haar roman Wij zijn licht. Ze belichtte het verschil tussen wie er vertelt en wie er schrijft en voor wie je schrijft. Interessant was ook de kennismaking met je personage.
Op 8 maart 2024 bouwde Thomas Verbogt in zijn masterclass aan een cursus korte verhalen schrijven. Tenminste aan de eerste lessen van die cursus. Thomas nam ons mee naar Kafka en Tsjechov, naar Campert en Cheever om te laten zien hoe zij in hun verhalen ontregelen. Hoe ze het leven van hun personages ontregelen. Dat belooft veel voor de volgende lessen!
Vrijdag 9 februari 2024 gaven Bob van Duuren en Peter van der Graaf de Masterclass Fictie Schrijven met ChatGPT. Met de komst van ChatGPT, Google Bard en Bing Chat kan iedereen inmiddels over een persoonlijke assistent beschikken die bij een veelheid aan taken nuttige diensten kan bewijzen. ChatGPT is je assistent bij writers block, karakterontwikkeling, brainstorming, redactiewerk, vertaalwerk, research en nog veel meer.
Peter van der Graaf vertelde op 27 oktober in zijn masterclass over Online Schrijfles Geven. Is online lesgeven hetzelfde als een les in een zaaltje? Wat heb je nodig om te beginnen met je online lessen? Wat zijn de kansen en beperkingen? Hoe werk je aan het groepsgevoel? Wat zijn handige digitale tools en welke platforms gebruik je voor je lessen? En wat zijn de mogelijkheden om hybride (online/offline) les te geven? Het kwam allemaal aanbod in de masterclass Online schrijfles geven.
Pim Lammers vertelde op 22 september 2023 tijdens de masterclass Meer diversiteit, meer inspiratie onder andere over zijn persoonlijke drijfveren en toonde hij aan waarom diversiteit in (kinder-)literatuur belangrijk is. Ook liet hij zien welke kansen die aandacht voor diversiteit biedt. Hij gaf voorbeelden hoe je anders naar je eigen teksten kan kijken en zelfs op nieuwe ideeën kunt komen.
Op 23 juni 2023 liet Ivo de Wijs ons in zijn masterclass Lichtvoetig Dichten.
Hij vloog in vogelvlucht door de geschiedenis van het lichte gedicht, vertelde smakelijke verhalen uit zijn eigen carrière en inspireerde de deelnemers tot het schrijven van Ollekebollekes, Clerihews en Limericks.
Op 12 mei 2023 kregen we een meesterlijke bijscholing van spoken-wordartiest Babs Gons in de masterclass Protest! Strijdvaardige poëzie en performance. We schreven over zaken waarover we verontwaardigd zijn en uitten dat in een performance.
In de masterclass Historische Fictie op 21 april 2023 keken we van Wilma Geldof – auteur van ‘Elke dag een druppel gif’ (over een overtuigd nsb-kind) en ‘Het meisje met de vlechtjes’(over Nederlands jongste meisje in het gewapend verzet) – de kunst af van geschiedenis schrijven en verwerkten feiten in fictie-schrijfopdrachten.
Spoken-word-artiest Elten Kiene werkte 20 januari 2023 met ons om spelenderwijs gedachten, beelden en gevoel om te zetten in Spoken Word.
Aleid Truijens, columnist van De Volkskrant, nam ons 21 oktober 2022 mee in de masterclass Brandende Kwesties: Hoe schrijf je een column die aankomt?
We analyseerden columns en schreven ze – in etappes – zelf.
Benny Lindelauf gaf 30 september 2022 de masterclass Lees mij! over presentatiemogelijkheden bij schrijfworkshops én over de vreugde van interdisciplinair werken.
Benny deelde gul zijn ervaringen met dagworkshops en gaf de deelnemers de sleutel tot verleiding van de lezer met o.a. muziek, dans, theater en audiovisuele vormgeving.
Thomas Verbogt gaf 13 mei 2022 een uitgebreide en inspirerende kijk in zijn schrijfkeuken met de masterclass Wie en hoe dan? over de vraag vanuit welk perspectief een verhaal het beste werkt. Over hoe je vanuit dat perspectief een tekst onder spanning zet. En net zo belangrijk: hoe de lezer betrokken raakt bij de personages.
Peet van Duijnhoven gaf op 25 maart 2022 de masterclass Plotgericht Schrijven met ingrediënten waarmee je een plot kunt opbouwen: personages met hun motieven, verschillende soorten conflicten en vertelperspectieven. De theorie werd afgewisseld met korte opdrachten om zelf plotjes te ontwerpen.
Drie experts Mariet Lems, Alied van der Meer en Heleen Bosma gaven 6 november 2021 de masterclass Masterclass Hobbels & Houvast: creatief schrijven in het basisonderwijs : Mariet Lems, Alied van der Meer en Heleen Bosma. Over het optimaal begeleiden van leerkrachten in het primair onderwijs bij creatief schrijven in de klas.
Peet van Duijnhoven opende 19 november 2021 haar gereedschapskist in de masterclass Dialogen: over spreken, laten spreken en stil zijn. Om personages op een natuurlijke manier te laten praten en een dialoog betekenisvol in te zetten, oftewel te laten bijdragen aan de ontwikkeling van het verhaal
Ernest van der Kwast opende seizoen 21-22 met een gloedvolle masterclass ODES – portretten in woorden. Over het interviewen van onbekende mensen en het schrijven van boeiende portretten. Over de zoektocht naar de schoonheid van het alledaagse leven.
Margriet van Bebber gaf de cursus De Didactiek van Dichten op 29 mei, 12 en 26 juni 2021. Daarin leerden de schrijfdocenten steviger in de eigen dichtschoenen te staan en met overtuiging te kunnen lesgeven in gedichten schrijven.
Ester Naomi Perquin gaf op 23 april 2021 de masterclass Poëzie op commando – dichten in opdracht. Over het schrijven van poëzie n.a.v. een specifiek onderwerp of opdracht. Hoe begeleid je je cursisten van een jubilerende slager naar een geslaagd gedicht?
Ton Rozeman gaf 9 april 2021 de masterclass Een nieuw perspectief op personages. Over hoe het verhaal waarmee personages rondlopen de schrijfdocent en de cursisten/studenten kan helpen bij het schrijven.
Sieneke de Rooij gaf 13 maart 2021 de online masterclass Feedbackbegeleiding voor schrijfdocenten met behoefte aan didactische onderbouwing van het feedbackproces.
Kila van der Starre gaf 20 november 2020 een online masterclass Instagrampoëzie: het combineren van woord en beeld. En passant kregen we mee hoe komt dat vooral jonge mensen via dit medium worden aangezet tot het lezen van gedichten.
Margriet van Bebber gaf de cursus De Schrijfwandeling op 15 februari en 14 maart 2020, waarin de schrijfdocenten een schrijfwandeling ontwierpen in hun eigen omgeving.
Margriet van Bebber en Hanneke Lameijer (foto) gaven op 16 november 2019 een masterclass Art Journal/creatief dagboek waarin ze lieten zien hoe je schrijven en vormgeven kunt combineren
Jose Franssen verzorgde op 1 november 2019 de masterclass Mijn dagboek is een tuin. De deelnemers gingen aan de slag met diverse vormen van dagboekschrijven en verdiepten zich in de achtergronden hiervan.
Margriet van Bebber gaf op 12 oktober, 9 november en 7 december 2019 Dichten, Durven, Doen!! – een cursus lesgeven met poëzie. De deelnemers weten nu hoe ze hun cursisten een inspirerende poëzieles kun voorschotelen.
Annet Schaap opende 27 september 2019 het studiejaar met de indrukwekkende masterclass Schrijven? Jij? Wat denk je wel!
Daarin nam zij ons mee het creatieve proces van haar roman LAMPJE en liet ons met schrijfopdrachten onderzoeken hoe dat bij onszelf zit als schrijvers.
Maaike van Steenis gaf 27 september 2019 een leerzame masterclass De Schrijfdocent als Ondernemer en maakte ons wijzer in succesvolle marketing van onze workshops en cursussen.
Annegreet van Bergen gaf vrijdag 28 juni 2019 de masterclass De eerste keer. Hoe vertel je een goed (auto)biografisch verhaal? En hoe schets je een treffend tijdsbeeld? Op die en nog veel meer vragen gaf Annegreet van Bergen – auteur van Gouden jaren en Het goede leven – antwoorden.
Joris van Casteren gaf vrijdag 24 mei 2019 zijn masterclass Vreemder dan fictie. Aan de hand van zijn werk vertelde Van Casteren over de fijne kneepjes uit zijn vak. De masterclass werd afgesloten met toepasbare schrijfoefeningen.
Henk Blanken gaf vrijdag 23 november 2018 een masterclass over verhalende journalistiek. Aan de hand van zijn zeven criteria voor een goed idee voor een waargebeurd idee onderzochten de deelnemers hun eigen ideeën.
Ingmar Heytze gaf vrijdag 21 september 2018 een masterclass Stadsdichten. Een middag over dichten in opdrachten en hoe je omgaat met belangrijke aspecten die daarbij komen kijken.
Sieneke de Rooij, hoofddocent bij Dactylus, gaf zaterdag 23 juni 2018 een masterclass over feedback. Een masterclass over didactische onderbouwing van feedback, hoe je met feedback meer leeropbrengst uit de teksten van cursisten haalt en over het realiseren van efficiënte tijdbewaking.
José Franssen gaf zaterdag 2 en 16 juni 2018 twee masterclasses over methodiek van levensverhalen schrijven en leraarschap. José deelde haar ervaringen en liet zien hoe de uitgangspunten zich vormden, haar visie gestalte kreeg en hoe haar werk kop en staart kreeg. Twee dagen levensverhalen begeleiden, ondersteunen en enthousiasmeren.
Literatuurwetenschapper en poëziedocent Kila van der Starre gaf vrijdag 13 april 2018 tijdens haar masterclass Poëzie buiten het boek, een inkijk in de verschillende manieren waarop poëzie buiten het boek functioneert in het alledaagse leven van mensen. Ze koppelde dit perspectief aan verrassende schrijfopdrachten rond poëzie.
Marjolijn van den Berg en Ninke Overbeek gaven 10 februari 2018 de masterclass Levendig schrijven, pakkende dialogen. Een middag over het schrijven van geloofwaardige dialogen en levendige taal.
Lidewijde Paris gaf 24 november 2017 de masterclass Schrijven leren door lezen. Ze vertelde over lezen als sleutel tot goed schrijven en hoe je lezen in kunt zetten bij schrijfoefeningen.
Hans en Monique Hagen gaven op 27 oktober 2017 de masterclass Ik zoek een woord. Met een koffer vol spulletjes en spelletjes lieten zij zien wat je met gedichten en versjes in de klas kunt doen.
Ted van Lieshout gaf op 29 september 2017 de masterclass Schrijven over familie. Feit of fictie? Hij vertelde over autobiografisch schrijven en over hoe waar dat moet/mag zijn.
Sieneke de Rooij gaf op 18 februari 2017 de masterclass Feedback geven en ontvangen en liet de deelnemers ervaren hoe rijkgeschakeerd de begeleiding van het feedbackproces in schrijfcursussen kan zijn.
Nicolien Mizee nam schrijfdocenten op 27 januari 2017 mee in de kunst van het schrijven over emoties. De masterclass had de titel: Laat de darmen eruit.
Ester Naomi Perquin opende het seizoen op 24 september 2016 met de masterclass Alledaagsheid: schrijven over kleine voorvallen en grote gevolgen.
Op 10 juni 2016 wijdde Loesje de schrijfdocenten in
in de kunst van korte puntige teksten schrijven: Schrijven met Loesje.
Margriet van Bebber gaf in februari t/m april 2016 de driedaagse cursus Dichten Durven Doen over lesgeven met poëzie.
Kathy Mathys verwende op 11 december 2015 haar cursisten met geur en smaak in de masterclass SMAAK!
Simon van der Geest gaf op 30 oktober 2015 een masterclass over het gebruik van de Grote Klassieken als basis voor moderne teksten in Schrijven met de Klassieken
A.L. Snijders vermaakte op 25 september 2015 een grote groep liefhebbers van het ZKV (zeer korte verhaal) met een levendige lezing over de ins en outs van dit genre, een uitvinding van zijn hand, in de masterclass Het verhaal achter het ZKV.
Sieneke de Rooij gaf docenten van de Schrijversacademie een training in feedbackvormen (18 september 2015 ).
Els Kloek leerde de deelnemers de fijne kneepjes voor teksten in historische context in de masterclass Hoe schrijf ik geschiedenis.
José Franssen gaf op 28 november 2014 de masterclass Werken met levensverhalen is werken in een grensland, autobiografisch schrijven tussen creativiteit en therapie.
Margriet van Bebber en Sieneke de Rooij gaven docenten Nederlands de dubbelworkshop Leesplezier door schrijfplezier en vice versa op de Dag van het Literatuuronderwijs, 11 november 2014.
Frans van der Reep verzorgde de workshop Wie wil glimmen, moet poetsen op de conferentie Kunst van Veranderen van het LKCA op 6 november 2014.
Renate Dorrestein opende Dactylus met de masterclass Het begin op 19 september 2014.