Online masterclass

Hoe het verhaal waar personages mee rondlopen, jou en je studenten kan helpen bij het schrijven

Anaïs Nin zei het al: ‘We zien de dingen niet zoals ze zijn. We zien de dingen zoals wij zijn.’

Mensen kijken naar de wereld om zich heen en met die blik vormen ze hun verhaal. Wij als schrijver kunnen die blik als uitgangspunt nemen en daarmee laten zien hoe personages zich een verhaal vormen. Wat zien de personages? Waar kijken ze van weg? Hoe interpreteren ze wat ze zien en hoe ontstaan er vanuit die zelf geïnterpreteerde en zelf bedachte wereld conflicten? En bovenal: hoe creëren personages in die blik ook zichzelf?

Deze middag gaan we dit onderzoeken, voor onszelf en voor onze studenten. Via Zoom, maar we leunen niet achterover. We gaan flink aan de slag. We lezen, we ontdekken patronen en wijze lessen, we passen die toe in fragmenten die we zelf schrijven, we denken na over hoe we dit met onze studenten kunnen oefenen. We gaan met elkaar in gesprek en voorzien elkaar van feedback op zo’n manier dat we na de masterclass met nieuwe ogen naar personages kijken. En misschien kijken ze dan wel met nieuwe ogen naar ons terug.

Praktische informatie masterclass

  • Docent: Ton Rozeman
  • Voor wie: schrijfdocenten; schrijvers die met groepen werken
  • Datum en tijd: vrijdag 9 april 14:00 – 17:00 uur
  • Locatie: online via Zoom. Je ontvangt een link naar de online meeting
  • Prijs: €88,- incl. btw (€72,72 excl. btw)
Direct inschrijven

Over Ton Rozeman

Ton Rozeman publiceerde enkele goed ontvangen verhalenbundels en schreef voor de Schrijfbibliotheek het handboek Korte Verhalen Schrijven. Sinds twee decennia coacht hij schrijvers en schrijfdocenten, zowel individueel als in groepen. Hij vertelt over zijn schrijfervaring op zijn blog Narrative Head en op zijn video-kanaal op YouTube.

Direct inschrijven