Lesgeven in schrijven is een vak apart – Margriet van Bebber

 

Margriet van Bebber
Benny Lindelauf
Sieneke de Rooij
Gastdocenten

Margriet van Bebber, directeur en hoofddocent

Margriet van Bebber is dichter, schrijfdocent, oprichter en directeur van Dactylus│academie voor schrijfdocenten.

“Ik ben altijd blij als schrijvers en dichters beseffen dat je nog zo’n goede schrijver kunt zijn, maar dat lesgeven in schrijven een vak apart is. En dat daar professionals voor nodig zijn. Daarom heb ik Dactylus opgericht voor schrijfdocenten: om dat mooie vak te kunnen leren en bij te houden.”

Bij Dactylus gaf Margriet vanaf 2014 samen met Benny Lindelauf les aan de eerste drie basisopleidingen. In 2015 studeerden tien, in 2016 elf en in november 2017 veertien studenten af als Docent Creatief Schrijven. Eerder was zij één van de ontwikkelaars van DOCS en zij was opleidingsdocent van de twee DOCS-lichtingen: daar studeerden 26 schrijfdocenten bij haar af.

Tot 2013 werkte Margriet als manager en schrijfdocent aan De VAK, centrum voor de kunsten in Delft. Ze was gastdocent aan de TU Delft,  gastdocent en coach bij de Schrijversvakschool Paramaribo en mentor bij La Scuola│Academie voor Levenskunst. Margriet geeft cursussen en workshops in alle genres en aan alle doelgroepen. Haar hart ligt bij schrijven op locatie. Zij organiseert schrijfwandelingen en schrijfreizen in binnen- en buitenland.

Gedichten van Margriet vind je in bundels en tijdschriften, en op poëziekalenders. Ze werkt graag samen met beeldend kunstenaars en architecten. Je komt haar teksten tegen op verrassende plaatsen, zoals in de koepel van een schoolgebouw, op palen in de branding en op leuningen van veertien bruggen en banken in de Harnaschpolder in Delft.

Meer informatie vind je op www.hetschrijfbedrijf.com.

 

Benny Lindelauf, hoofddocent

‘Ik word altijd dwars als mensen zeggen dat schrijven niet te leren is of dat schrijfonderwijs leidt tot middelmatigheid. Ik vind dat een belediging voor de schrijvers zelf, maar ook voor de professionele docenten die hun cursisten begeleiden bij het vinden van hun eigen unieke bron. Of bij het bewust maken van de vele keuzes die een schrijver kan maken. Als beginnend schrijver heb ik veel gehad aan lessen van auteurs als Claire Hülsenbeck, Joke Linders en Beatrijs Nolet. Daarbij ben ik van geen van drieën een kopie geworden, maar heb ik mijn eigen stem gevonden.’

Benny Lindelauf  is auteur van kinder-/jeugd- en adolescentenboeken. Zijn werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Voor zijn adolescentenroman De Hemel van Heivisj ontving hij de Woutertje Pieterse Prijs, de Dioraphte literatuurprijs en de Nienke van Hichtumprijs. Eind 2015 verscheen Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, dat in 2017 werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs, de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Benny werd ook tot winnaar uitgeroepen van de Gouden Lijst, de Halewijnprijs en de Reinaerttroffee. Benny schrijft ook voor (jeugd)theater (het Laagland, het Filiaal, de Toneelmakerij).

Daarnaast is Benny schrijfdocent. Vanaf de start van Dactylus is Benny hoofddocent aan de opleiding. Hij werkte o.a. als docent jeugdliteratuur aan de HKU  en als docent creatief schrijven aan de docentenopleiding DOCS van de HVA te Amsterdam. Verder gaf hij les in Suriname op de Schrijversvakschool, organiseerde met collega’s Margriet van Bebber en Jolanda Loof schrijfreizen in Spanje. Benny was twee jaar Schoolschrijver. Hij geeft les en vertelt over zijn schrijverschap op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op pabo’s.

Van 2014 tot 2017 was Benny lid van de Raad van Advies van het Letterenfonds.
Zijn eigen werk vind je op www.bennylindelauf.com

 

Sieneke de Rooij, hoofddocent

Sieneke de Rooij‘Als schrijver en redacteur gaf ik vaak lezingen en workshops. Als schrijver had ik geen didactische instrumenten, als docent was ik autodidact. Mijn cursisten waren enthousiast, maar zelf had ik de indruk dat ik meer kon bieden. Daarom volgde ik de opleiding Docent Creatief Schrijven. Deze bood mij precies wat ik zocht: een combinatie tussen verdere ontwikkeling van mijn eigen schrijverschap en het opdoen van gerichte didactiek voor het creatief schrijven.
Ik weet nu hoe je gevarieerd feedback kunt organiseren, zodat iedereen er veel aan heeft. Ik werk in alle genres en kan mensen beter en gerichter begeleiden. Mijn cursussen en workshops zijn veelzijdiger geworden.’

Sieneke de Rooij is schrijver van boeken, artikelen en apps, en docent creatief schrijven. Ze werkte jarenlang als redacteur bij diverse uitgeverijen. Daarna was ze actief in de cultuursector bij stichting Schrijven en Kunstfactor, het sectorinstituut voor de amateurkunst.

Als adviseur was Sieneke betrokken bij de opzet van verschillende nieuwe schrijfopleidingen, waaronder DOCS. Zelf studeerde ze af in DOCS-2 onder hoofddocenten Margriet van Bebber en Benny Lindelauf. Ze geeft schrijfcursussen, workshops en lezingen op maat en begeleidt mensen bij de opzet en perfectionering van hun manuscripten.
Ze was mede-oprichter van en coördinator bij Dactylus en is vanaf 2018 hoofddocent aan de basisopleiding.

Haar eigen werk vind je op www.sienekederooij.nl (kinderboeken, familie- en levensverhalen; redactie en schrijfcoaching). Meer over haar professionele achtergrond op LinkedIn.

Gastdocenten

Gastdocenten (cursussen, masterclasses) worden aangekondigd bij hun eigen activiteit. Zie alle pagina’s onder Aanbod.

Team vrijwilligers

Margriet Breet, Trea Scholten en Ellen Stoop studeerden in 2015 af. Zij verzorgen de financiële en studentenadministratie en houden de website up-to-date.

Margriet Breet is docent drama, docent schrijven, schrijfster van kinderboeken en theaterstukken, regisseur, (trainings)actrice en individueel taalcoach NT2. Kortom, een duizendpoot op creatief gebied.

 

 

 

 

Ellen Stoop is kinderboekenschrijver en docent creatief schrijven bij o.a. CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA. Jarenlang was ze redacteur en communicatieadviseur bij de UvA en freelance journalist. In 2010 ontving ze de Hotze de Roosprijs voor haar eerste kinderboek Jade bijna elf. Onlangs verscheen deel 1 van haar kinderboekenserie De Watervlinders.

 

 

Trea Scholten is enthousiast ondernemer in taal en schrijven. Naast haar eigen bedrijf Lef met letters, runt zij samen met Annemarie van den Brink schrijfbedrijf Tools voor taal. Trea geeft workshops creatief schrijven en trainingen helder schrijven aan particulieren, in het bedrijfsleven en op scholen. Ook geeft ze workshops (eind)redactie en bladenmaken op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.