Lesgeven in schrijven is een vak apart – Margriet van Bebber

Margriet van Bebber
Dorothée Albers
Peet van Duijnhoven
Benny Lindelauf
Sieneke de Rooij
Gastdocenten
Team vrijwilligers

Margriet van Bebber, directeur en hoofddocent

Margriet van Bebber is dichter, schrijfdocent, oprichter en directeur van Dactylus│academie voor schrijfdocenten.

“Ik ben altijd blij als schrijvers en dichters beseffen dat je nog zo’n goede schrijver kunt zijn, maar dat lesgeven in schrijven een vak apart is. En dat daar professionals voor nodig zijn. Daarom heb ik Dactylus opgericht voor schrijfdocenten: om dat mooie vak te kunnen leren en bij te houden.”

Bij Dactylus gaf Margriet vanaf 2014 samen met Benny Lindelauf les aan de eerste drie basisopleidingen en met Sieneke de Rooij een deel van de vierde basisopleiding. In 2015 studeerden tien, in 2016 elf, in november 2017 veertien, in 2019 elf studenten af als Docent Creatief Schrijven. Eerder was zij één van de ontwikkelaars van DOCS en zij was opleidingsdocent van de twee DOCS-lichtingen: daar studeerden 26 schrijfdocenten bij haar af.

Tot 2013 werkte Margriet als manager en schrijfdocent aan De VAK, centrum voor de kunsten in Delft. Ze was gastdocent aan de TU Delft,  gastdocent en coach bij de Schrijversvakschool Paramaribo en mentor bij La Scuola│Academie voor Levenskunst. Margriet geeft cursussen en workshops in alle genres en aan alle doelgroepen. Haar hart ligt bij schrijven op locatie. Zij organiseert schrijfwandelingen en schrijfreizen in binnen- en buitenland.

Gedichten van Margriet vind je in bundels en tijdschriften zoals DICHTER. van uitgeverij PLINT, en op poëziekalenders. Ze werkt graag samen met beeldend kunstenaars en architecten. Je komt haar teksten tegen op verrassende plaatsen, zoals in de koepel van een schoolgebouw en op palen in de branding. Voor het project OverBruggen met teksten op twaalf bruggen en op vier banken in de Harnaschpolder in Delft, ontving zij de Le Comte Prijs 2018 van de jury en de Publieksprijs.

Meer informatie vind je op www.hetschrijfbedrijf.com.

Dorothée Albers, hoofddocent

Dorothée Albers is schrijver en sinds 2011 werkzaam als docent en trainer creatief schrijven en schrijfcoach. In september 2018 verscheen haar romandebuut Zeemansgraf voor een kort verhaal bij uitgeverij Cossee. De Duitse vertaling is in de maak en zal in het voorjaar van 2020 het licht zien.

“Een schrijver is iemand voor wie schrijven moeilijker is dan voor andere mensen.  Een uitspraak van Thomas Mann die lang boven mijn werktafel heeft gehangen. Zelfs als je het schrijven niet laten kunt, gaat het niet vanzelf. Schrijven is een vak, dat behalve aanleg en taalplezier, kennis, oefening en doorzettingsvermogen vergt.
De combinatie van schrijven en doceren is bijzonder vruchtbaar. Je bent gedwongen nauwkeurig onder de loep te nemen wat je doet en waarom, wanneer je kennis over het vak wil overdragen. Dat levert een interessante kruisbestuiving op: het doceren beïnvloedt  mijn schrijven en omgekeerd. Bovendien is schrijven een solitaire en doceren een sociale aangelegenheid. Die afwisseling bevalt mij heel goed.”

In 2013 rondde Dorothée de Docenten Opleiding Creatief Schrijven (DOCS) af, destijds een post-HBO opleiding van de Hogeschool van Amsterdam, en begon een  schrijfwerkplaats in Leiden. Sindsdien geeft zij uiteenlopende cursussen en workshops- korte en zeer korte verhalen, columns, levensverhalen, inspiratiecursussen,  reisverhalen en creatief schrijven in de volle breedte – onder meer voor Volksuniversiteiten en Bibliotheken. Sinds 2018 is zij als docent verbonden aan de Schrijversacademie en vanaf september 2019 zal zij ook lesgeven bij de VAK in Delft. Dorothée geeft daarnaast trainingen zakelijk schrijven voor het NIOW. Vanaf oktober 2019 is zij hoofddocent aan de vijfde basisopleiding van Dactylus, samen met Peet van Duijnhoven.

Sinds 2006 legt zij zich toe op het schrijven van fictie en volgde een aantal jaar schrijfonderwijs aan de Schrijversvakschool. De laatste jaren onderzoekt zij met veel plezier het schrijven van poëzie, en is erg geïnteresseerd in de combinatie van poëzie en beeldende kunst.

Eerder studeerde ze Franse Taal- en Letterkunde en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en was ruim vijftien jaar werkzaam in de culturele sector.

Zie ook www.woordwaterval.nl.

Foto: Barbra Verbij

Peet van Duijnhoven, hoofddocent

“In 1991 zat ik in de allereerste lichting van de opleiding voor docenten creatief schrijven in Nederland. Ik werd me bewust van mijn schrijfgewoontes en gooide het sobere schrijven – dat toen mode was – van me af.  Dat heeft een enorme impact gehad op mijn werk als schrijver, theatermaker en docent. Ik vond mijn stem weer terug. Een schrijver is een kunstenaar en een creatief proces kan per opdracht en per persoon verschillen. Tijdens de opleiding kreeg ik daar meer grip op. Soms kan een schrijftechniek helpen, de andere keer zit ie juist in de weg. Meesters in het schrijfdocentschap zijn voor mij Ger Beukenkamp en Willem Jan Otten. Mannen met een enorme bulk techniek, die het schrijven van binnenuit kennen en die oprecht nieuwsgierig blijven”

Peet van Duijnhoven is theatermaker, docent schrijven en werkzaam in de kunsteducatie. Ze gaf schrijfcursussen op diverse centra voor de kunsten in levensverhalen, korte verhalen, scenario, kinderverhalen en poëzie. Ze werkte mee aan publicaties over leren schrijven  zoals ‘Leren schrijven Leren’, ‘Eerst het verhaal’ en ‘Schrijft ’t voort’.

Nog steeds geeft ze schrijfcursussen bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft en bij Crea in Amsterdam. Met regelmaat wordt ze gevraagd voor schrijftrainingen aan filmers. Peet is projectleider voortgezet onderwijs bij DOK, kunst & cultuureducatie en coördinator schrijven bij de VAK, centrum voor de kunsten.

Als theatermaker ontwikkelt ze projecten waarin verhalen een belangrijke rol spelen. Het zijn community-artprojecten in de vorm van vertelvoorstellingen, verhalenwandelingen door buurten, interactieve tentoonstellingen  of publicaties.

Meer over Peet vind je op www.volvanverhalen.nl en op LinkedIn.

Benny Lindelauf, hoofddocent

‘Ik word altijd dwars als mensen zeggen dat schrijven niet te leren is of dat schrijfonderwijs leidt tot middelmatigheid. Ik vind dat een belediging voor de schrijvers zelf, maar ook voor de professionele docenten die hun cursisten begeleiden bij het vinden van hun eigen unieke bron. Of bij het bewust maken van de vele keuzes die een schrijver kan maken. Als beginnend schrijver heb ik veel gehad aan lessen van auteurs als Claire Hülsenbeck, Joke Linders en Beatrijs Nolet. Daarbij ben ik van geen van drieën een kopie geworden, maar heb ik mijn eigen stem gevonden.’

Benny Lindelauf  is auteur van kinder-/jeugd- en adolescentenboeken. Zijn werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Voor zijn adolescentenroman De Hemel van Heivisj ontving hij de Woutertje Pieterse Prijs, de Dioraphte literatuurprijs en de Nienke van Hichtumprijs. Eind 2015 verscheen Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, dat in 2017 werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs, de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Benny werd ook tot winnaar uitgeroepen van de Gouden Lijst, de Halewijnprijs en de Reinaerttroffee. Benny schrijft ook voor (jeugd)theater (het Laagland, het Filiaal, de Toneelmakerij).

Daarnaast is Benny schrijfdocent. Vanaf de start van Dactylus is Benny hoofddocent aan de opleiding. Hij werkte o.a. als docent jeugdliteratuur aan de HKU  en als docent creatief schrijven aan de docentenopleiding DOCS van de HVA te Amsterdam. Verder gaf hij les in Suriname op de Schrijversvakschool, organiseerde met collega’s Margriet van Bebber en Jolanda Loof schrijfreizen in Spanje. Benny was twee jaar Schoolschrijver. Hij geeft les en vertelt over zijn schrijverschap op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op pabo’s.

Van 2014 tot 2017 was Benny lid van de Raad van Advies van het Letterenfonds.
Zijn eigen werk vind je op www.bennylindelauf.com

Sieneke de Rooij, hoofddocent

Sieneke de Rooij‘Als schrijver en redacteur gaf ik vaak lezingen en workshops. Als schrijver had ik geen didactische instrumenten, als docent was ik autodidact. Mijn cursisten waren enthousiast, maar zelf had ik de indruk dat ik meer kon bieden. Daarom volgde ik de opleiding Docent Creatief Schrijven. Deze bood mij precies wat ik zocht: een combinatie tussen verdere ontwikkeling van mijn eigen schrijverschap en het opdoen van gerichte didactiek voor het creatief schrijven.
Ik weet nu hoe je gevarieerd feedback kunt organiseren, zodat iedereen er veel aan heeft. Ik werk in alle genres en kan mensen beter en gerichter begeleiden. Mijn cursussen en workshops zijn veelzijdiger geworden.’

Sieneke de Rooij is schrijver van boeken, artikelen en apps, en docent creatief schrijven. Ze werkte jarenlang als redacteur bij diverse uitgeverijen. Daarna was ze actief in de cultuursector bij stichting Schrijven en Kunstfactor, het sectorinstituut voor de amateurkunst.

Als adviseur was Sieneke betrokken bij de opzet van verschillende nieuwe schrijfopleidingen, waaronder DOCS. Zelf studeerde ze af in DOCS-2 onder hoofddocenten Margriet van Bebber en Benny Lindelauf. Ze geeft schrijfcursussen, workshops en lezingen op maat en begeleidt mensen bij de opzet en perfectionering van hun manuscripten.
Ze was mede-oprichter van en coördinator bij Dactylus en was in 2018-2019 hoofddocent aan de basisopleiding.

Sienekes eigen werk vind je op www.sienekederooij.nl (kinderboeken, familie- en levensverhalen; redactie en schrijfcoaching).
Meer over haar professionele achtergrond op LinkedIn.

Gastdocenten

Gastdocenten (cursussen, masterclasses) worden aangekondigd bij hun eigen activiteit. Zie alle pagina’s onder Voorbij, Voorbij.

Team vrijwilligers

Margriet Breet, Ellen Stoop en Sylvia Roes studeerden in 2015 en 2017 af. Zij verzorgen de financiële en studentenadministratie en houden de website up-to-date.

Margriet Breet is docent drama, docent schrijven, schrijfster van kinderboeken en theaterstukken, regisseur, (trainings)actrice en individueel taalcoach NT2. Kortom, een duizendpoot op creatief gebied.
www.margrietbreet.nl

 

 

 

Ellen Stoop is kinderboekenschrijver en docent creatief schrijven bij o.a. CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA. Jarenlang was ze redacteur en communicatieadviseur bij de UvA en freelance journalist. In 2010 ontving ze de Hotze de Roosprijs voor haar eerste kinderboek Jade bijna elf. Ze schrijft nu aan kinderboekenserie De Watervlinders.
www.ellenstoop.nl

 

Sylvia Roes is docent creatief schrijven, tekstschrijfster en communicatieadviseur. Ze werkt al jaren als freelancer voor vooral overheidsorganisaties. In 2017 volgde ze de opleiding bij Dactylus en richtte daarna de Toverpen op, waarin ze haar cursussen creatief schrijven en andere workshops heeft ondergebracht.
www.toverpen.nl en www.sylviaroescommunicatie.nl