“We zijn het als beroepsgroep aan onszelf verplicht om een kwalitatief goede docentenopleiding te hebben. Het zou jammer zijn als Dactylus moest stoppen als er geen opvolger voor Margriet van Bebber zou zijn. De organisatie heeft een goede naam en zit gedegen in elkaar. Ik vind het een eer om deze taak van Margriet over te nemen en ik kijk ernaar uit om de docenten en studenten te ontmoeten”, aldus Peter van der Graaf, bijna-directeur van Dactylus.

Peter maakte via een cursus kennis met creatief schrijven en raakte toen voor de rest zijn leven verslingerd aan deze kunstvorm. Hij begon zijn professionele loopbaan als politieagent in Monster, een dorp achter de duinen bij Den Haag. Daar gebeurde weinig, waarop hij solliciteerde naar een baan in Bergen op Zoom. Hier werkte hij acht jaar in uniform. Vervolgens ging hij aan het werk als communicatieadviseur bij de gemeente.

‘In die tijd las ik een artikel in een lokale krant over een cursus met als titel ‘Iedereen kan schrijven’. Dat intrigeerde me en ik ben die cursus gaan volgen. Wat een ontdekking! Het was supergaaf om uit te vinden wat er allemaal kan. Ik schreef al wel, maar er is zoveel meer mogelijk. Ik heb jaren cursussen gevolgd bij mijn schrijfjuf Cootje Houdijk. Sommige oefeningen kan je wel tien keer doen, als je steeds een andere insteek kiest”, aldus Peter.

Docentenopleiding

Uiteindelijk ging hij zelf ook schrijfcursussen geven. Hij miste wel een theoretische onderbouwing en gaf zich op voor de docentenopleiding bij VZW Creatief Schrijven in Antwerpen.

“Ik heb er veel geleerd, de lessen zaten goed in elkaar. De theoretische onderbouwing was fijn en de lessen over groepsdynamiek en inspelen op processen vond ik reuze interessant, daar heb ik veel van geleerd. Ik ging daar ook lesgeven, dat doe ik nog steeds, maar dan online. Ook geef ik les bij Nieuwe Veste in Breda. Daar verzorg ik basiscursussen creatief schrijven en een cursus Kort Verhaal. Eerder gaf ik themacursussen, zoals ‘Kort en korter’, ‘Dat mag in de krant’ of ‘Over de grens’ over buitenlandse poëzie.”

Inmiddels is Peter vanwege de liefde verhuisd van Bergen op Zoom naar Arnhem. Hij vond een baan voor 32 uur per week als communicatieadviseur bij de gemeente Renkum. Bovendien is hij druk met het opzetten van de website schrijf.online, dat een platform wordt waar docenten hun online schrijfcursussen kunnen aanbieden.

Strenge toelating

“Ik kende Dactylus al lang en ik kende Margriet en de andere docenten. Ik vind het belangrijk dat er een opleiding is voor docenten creatief schrijven. Dat lijkt misschien onnodig, want er zijn ook goede docenten die nooit een opleiding hebben gevolgd. Maar dat zijn de uitzonderingen, je wordt echt een betere docent als je leert hoe je docent moet zijn. En bovendien: het vak van schrijfdocent wordt echter beter naarmate je meer mensen opleidt. Je leert het beste uit je cursisten te halen. De opleiding zit goed in elkaar en de toelating is streng. Niet iedereen wordt aangenomen en als er te weinig aanmeldingen zijn, wordt de startdatum van een volgende lichting uitgesteld. Dat vind ik sterk. Je zou ook meer mensen kunnen aannemen en voor het geld gaan, maar nu weet je zeker dat je goede docenten aflevert.”

Verandering

Hij is niet van plan op korte termijn veel te veranderen bij Dactylus. “Never change a winning team”, vindt hij. “We blijven natuurlijk wel altijd doorontwikkelen. Hoe speel je in op de online lespraktijk? Kunnen we onze afgestudeerden verder ondersteunen? Welke vaardigheden moet een schrijfdocent hebben op het gebied van cursusmarketing? Onze docenten hebben voldoende kennis om zelf daarop in te spelen en anders zoeken we daar deskundigen voor. Misschien kunnen we ook eens ervaringen uitwisselen met de schrijfdocentenopleiding in België, het is zeker interessant om dat verder te onderzoeken.”

Artikel: Sylvia Roes