De eerste keer

Hoe vertel je een goed (auto)biografisch verhaal? En hoe schets je een treffend tijdsbeeld? Op die vragen geeft Annegreet van Bergen – auteur van Gouden jaren en Het goede leven –  haar antwoord in de masterclass De eerste keer.

Vraag je bijvoorbeeld af: wanneer keek jij voor de eerste keer televisie? Of wanneer kreeg jij voor de eerste keer een balpen en wanneer je eerste draadloze telefoon? Wat was de eerste keer dat je op zondag op een terras neerstreek? Wanneer at je voor het eerst chips? Of wanneer kwamen er bij jullie voor het eerst paprika, champignons of broccoli op tafel?

Door na te gaan wanneer, waar en hoe dingen die nu heel gewoon zijn voor het eerst in je leven kwamen, heb je een prachtig handvat om een veranderend tijdsbeeld te schetsen. En dat komt fictieschrijvers natuurlijk ook van pas.

Ofschoon een eerste zoen minstens zo boeiend en belangrijk kan zijn, laten we die links liggen en beperken we ons in deze masterclass tot de eerste keer van dingen die we te danken hebben aan de gestegen rijkdom van Nederland. De masterclass wordt niet voor niets gegeven door een vrouw die van opleiding econoom is, journaliste werd en van wie het leven op zeker moment een belangrijke wending nam omdat zij in december 1961 voor de eerste keer een verse ananas had gezien.

In deze masterclass vertelt Annegreet van Bergen voor de pauze niet alleen over de totstandkoming van haar boeken Gouden jaren en Het goede leven, maar probeert ze ook het succes van beide bestsellers te verklaren. Na de pauze geeft ze een aantal schrijfoefeningen, waarin ze o.a. laat zien hoe je als schrijver dooddoeners als ‘dat was wat in die tijd’ kunt vermijden.

Direct inschrijven

Praktische informatie masterclass

  • Voor wie: docenten creatief schrijven, levens- en familieverhalen; schrijvers en journalisten die met groepen werken
  • Datum en tijd: vrijdag 28 juni 14:00 – 17:00 uur [inloop 13:30 uur]
  • Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)

Over Annegreet van Bergen

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) wilde journalist worden en ging daarom economie studeren. Want zij verwachtte dat er altijd wel emplooi voor haar zou zijn, wanneer zij verstand van economie had. Die verwachting kwam uit, want na haar studie werd ze aangenomen op de financiële redactie van de Volkskrant en later werkte ze op de economische redactie van Elsevier. Na een burn-out besloot ze freelancer te worden en schreef in 2000 het autobiografische De lessen van burn-out, dat inmiddels een klassieker is en in 2018 een vijftiende druk beleefde. In 2010 verscheen opnieuw een autobiografisch boek: Mijn moeder wilde dood – Een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking. Pas toen ze over economie ging schrijven in Gouden jaren en Het goede leven, werden de boeken van Annegreet ronduit vrolijk en optimistisch van toon.

Foto: Ingrid Zweverink

Direct inschrijven