Zolang je maar geen loflied schrijft

Voor schrijfdocenten en dichters die zelf en met cursisten en leerlingen schrijven over de stad.

Dichten in opdracht verschilt in veel opzichten van autonoom werken. Je hebt op zijn minst te maken met een opdrachtgever en een deadline, een doelgroep en vaak ook met een pakket van wensen en eisen.

Het kan al moeilijk genoeg zijn om een gedicht te schrijven waar je zelf gelukkig mee bent. Een gedicht maken waar (bijna) iedereen tevreden over is kan nog veel moeilijker zijn – maar in sommige opzichten juist eenvoudiger, als je weet hoe je het moet aanpakken. Bovendien is het ook dankbaar werk. Je schrijft een gedicht waar daadwerkelijk iemand op zit te wachten, en dat vaak ook een vorm van dagelijks gebruik gaat krijgen. Er komt ook een educatief aspect bij, want je kunt er gerust van uitgaan dat je opdrachtgever niet kan dichten, anders deed hij het zelf wel. Dat betekent meestal dat je de opdrachtgever uit moet leggen hoe dichters denken en werken.

In deze masterclass leer je hoe je omgaat met de belangrijkste aspecten van dichten in opdracht, toegespitst op stadsgedichten. Je leert hoe je haalbare afspraken maakt, hoe je helder krijgt wat er van je wordt gevraagd, hoe je tijd en budget bewaakt, hoe je feedback op een eerste versie verwerkt in een volgende en welke praktische zaken je nog meer in de gaten moet houden. In de masterclass oefen je met het opzetten van een lezenswaardige eerste versie van een stadsgedicht in de openbare ruimte. In één zin: hoe buig je de opdracht en je dichterschap zo naar elkaar toe, dat er een nieuw gedicht ontstaat dat de moeite van het schrijven en lezen waard is?

Direct inschrijven

Praktische informatie cursus

  • Voor wie: schrijfdocenten; (stad)dichters; (school)schrijvers; docenten basis- en voortgezet onderwijs
  • Datum en tijd: Vrijdag 21 september 2018 14:00 – 17:00 uur [inloop 13:30 uur]
  • Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij schrijft op dit moment voor Onze Taal en het AD Utrechts Nieuwsblad. Hij trad meermaals op tijdens festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde.

Van de stad Utrecht ontving hij in 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning. Van 2009 tot 2011 was hij de eerste officiële Utrechtse Stadsdichter. Heytzes twaalfde dichtbundel, Ik wilde je iets moois vertellen, verschijnt in oktober 2018.

Op dit moment zijn er een kleine twintig openbare locaties in Utrecht voorzien van zijn werk. De meeste van deze teksten zijn te vinden op https://straatpoezie.nl.

Inlezen?
Voor de liefste onbekende, verzamelde gedichten 1985-2015.
Utrecht voor beginners en gevorderden, verzamelde gedichten over Utrecht 1995-2018.

Direct inschrijven