Een masterclass over het belang en de vele voordelen van diversiteit in (kinder-)literatuur
Een van de belangrijkste thema’s in het werk van Pim Lammers is diversiteit. Zo schreef hij een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit, waaronder Het lammetje dat een varken is en Er was eens een koe. In 2022 ontving hij voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap een van de eerste Boer Boris Premies. Tijdens zijn masterclass vertelt Pim onder andere over zijn persoonlijke drijfveren en toont hij aan waarom diversiteit in (kinder-)literatuur belangrijk is. Ook gaat hij in op de kansen die aandacht voor diversiteit biedt: aan de hand van diverse voorbeelden laat hij zien hoe dit ervoor kan zorgen dat je anders naar je eigen teksten gaat kijken en zelfs op nieuwe ideeën kunt komen.
Naast diversiteit op het gebied van personages, speelt diversiteit ook een rol in Pims werk op het gebied van genre. Hij schrijft verschillende soorten boeken: prentenboeken, AVI-boeken, boeken voor eerste lezers, (kinder-)poëzie, korte verhalen en meer. In zijn schrijfproces experimenteert Pim met verschillende genres en tijdens het schrijven verandert hij ook meer dan eens van genre. Aan de hand van een schrijfopdracht laat hij zien hoe zulke genrewisselingen kunnen zorgen voor meer inspiratie en hoe ze kunnen helpen bij het ontdekken wat voor soort verhaal je eigenlijk wil schrijven.
Over Pim Lammers
Pim Lammers (1993) is schrijver en dichter. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, Voor volwassenen schrijft Pim poëzie, korte verhalen en persoonlijke reportages. Ook werkt hij als vertaler van kinderboeken en als recensent voor onder andere de Winq en Queerboeken.nl.
Foto: Renee de Groot AD