Dialogen vormen een onmisbaar onderdeel bij het schrijven van een verhaal of roman. Je trekt de lezer in de situatie, je kunt er veel informatie in kwijt en de verhaalpersonages krijgen kleur. Sterker nog, door hun manier van praten raak je als lezer extra betrokken en wil je weten hoe het verhaal afloopt. Maar hoe zorg je ervoor dat een dialoog effectief blijft en niet te vertragend werkt in een verhaal?

Peet van Duijnhoven is al meer dan 25 jaar docent creatief schrijven met een fascinatie voor dialogen. Ze ontwikkelde schrijfopdrachten voor haar cursisten om:
– personages op een natuurlijke manier te laten praten
– informatiedump in een gesprek te vermijden
– te spelen met kleine en grote krachtmetingen in een relatie
– een dialoog betekenisvol in te zetten, oftewel bij laat dragen aan de ontwikkeling van het verhaal

“Als ik zo iemand hoor praten, dan weet ik genoeg.

In deze masterclass dialogen geeft Peet van Duijnhoven enkele korte schrijfopdrachten om de werking van een dialoog te ervaren op personage-, op situatie- en op verhaalniveau. Aan het einde van de masterclass krijgt iedereen een lijst van meest voorkomende valkuilen en een lijst van verbetertips.

direct inschrijven

Praktische informatie masterclass

• Voor wie: docenten creatief schrijven, levens- en familieverhalen, schrijvers en journalisten, schrijfcoaches, voor iedereen die schrijfworkshops en – cursussen geeft
Datum en tijd: vrijdag 19 november 2021 14:00 – 17:00 uur (inloop 13:30 uur)
Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)
Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor de cursussen en masterclasses van Dactylus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.  

Over Peet van Duijnhoven

Peet van Duijnhoven is docent schrijven, theatermaker en werkzaam in de kunsteducatie.
Bij al haar werk en alle opleidingen die ze volgde, spelen verhalen een grote rol.
Haar liefde voor de dialoog begon op de theaterschool Artez, Daarna ging ze naar de Schrijversvakschool (specialisatie toneelschrijven), de Docentenopleiding voor Creatief Schrijven en de Scriptschool. Ze schreef mee aan publicaties over creatief schrijven zoals ‘Leren schrijven Leren’, ‘Eerst het verhaal’ en ‘Schrijft ’t voort’. Peet geeft schrijfcursussen bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft en bij Crea in Amsterdam. Met regelmaat wordt ze gevraagd voor schrijftrainingen aan filmers.
Samen met Dorothée Albers is Peet hoofddocent van de vijfde en zesde Basisopleiding Docent Creatief Schrijven van Dactylus.
Meer over Peet vind je op haar website en op LinkedIn.

direct inschrijven