OVER LEZEN ALS SLEUTEL TOT GOED SCHRIJVEN

Elke schrijver, amateur of professioneel, wil gelezen worden. Zijn tekst moet dus aantrekkelijk zijn voor zijn publiek. Dat kunnen familieleden, vrienden of onbekende boekenlezers zijn. Iedereen moet gegrepen worden aan het begin van het verhaal en dan willen doorlezen. Hoe doe je dat?

Paris vertelt enthousiast, goed en humoristisch […]. Ze hoopt dat haar visie nieuwe leesideeën of –mogelijkheden brengt. Dat is heel goed gelukt. **** Jet Steinz, de Volkskrant

Kunst afkijken

Dat kun je leren door de kunst af te kijken bij andere schrijvers. Hoe varieer je op een onderwerp zodat niet alles hetzelfde wordt, hoe laat je mensen op een natuurlijke manier praten? Wat als je bronnen elk een eigen versie van de waarheid hebben? Hoe ga je daarmee om?

Zoals koks eten proeven om beter te koken, zangers naar andermans muziek luisteren, schilders werk van andere kunstenaars bestuderen, zo moet de schrijver weten in welke wereld hij opereert, of hij daar nu naar wil verwijzen of niet. Want als een grootvader voor zijn kinderen en kleinkinderen schrijft moet hij wel weten dat zijn wereld niet meer hun wereld is. En hoe maak op een slimme manier dingen duidelijk, zonder dat je de hele tijd uitleg geeft? Hoe schrijf je op een manier dat het de tand des tijds kan doorstaan. Hoe werk je jezelf in een verhaal, of hoe houd je jezelf erbuiten, hoe relativeer je iets, of maak je iets grappig? Kortom: lezen is de sleutel tot een goed eigen verhaal.

Direct inschrijven

Aan de slag met literatuurfragmenten
Voor de pauze geeft Lidewijde Paris haar enthousiasmerende Lees!workshop, speciaal gericht op schrijfdocenten en schrijvers die in hun workshops en cursussen meer met literatuur willen doen. Na de pauze gaan de deelnemers zelf actief aan de slag met fragmenten uit de literatuur.

Praktische informatie masterclass

  • Docent: Lidewijde Paris
  • Voor wie: schrijfdocenten, schrijvers en levensverhaalbegeleiders
  • Datum en tijd: vrijdag 24 november 2017 van 14.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf  13.30 uur
  • Locatie: Het Eemhuis, op loopafstand van station Amersfoort Centraal (Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort)
  • Prijs: € 66 incl. btw (€ 54,54 excl. btw)
Direct inschrijven

Docent

Lidewijde Paris
Na dertig jaar in de uitgeverijwereld begon Lidewijde Paris vorig jaar na de publicatie van haar boek Hoe lees ik? met De Lees!ambassade. Met lees!workshops reist ze door het land. Ze wil het literaire lezen op een onderhoudende en toegankelijke manier promoten. In de masterclass zet Lidewijde haar ervaring in als docent van De Literatuurfabriek, uitgever van Em. Querido en Nieuw Amsterdam en journalist voor Vrij Nederland en Opium Radio.