Een masterclass over Fictie Schrijven met ChatGPT

Vrijdag 9 februari 2024 gaven Bob van Duuren en Peter van der Graaf de  Masterclass Fictie Schrijven met ChatGPT

Met de komst van ChatGPT, Google Bard en Bing Chat kan iedereen inmiddels over een persoonlijke assistent beschikken die bij een veelheid aan taken nuttige diensten kan bewijzen.

Bob van Duuren vertelde hoe ChatGPT werkt, hoe je het gebruikt, maar voornamelijk: hoe je het gebruik optimaliseert. Wat bleek? ChatGPT is je assistent bij writers block, karakterontwikkeling, brainstorming, redactiewerk, vertaalwerk, research en nog veel meer. Dat je daarbij wél moet blijven opletten is duidelijk – denk aan plagiaat, hallucinaties (verzonnen feiten) en ongewenste fouten. Tot slot stond Bob stil bij de ethische kant van het gebruik van generatieve AI.

In het tweede deel gingen de deelnemers zelf aan de slag met chatGPT. Schrijfdocent Peter van der Graaf gaf opdrachten die je leren hoe om te gaan met ChatGPT in je schrijfdocentenpraktijk, bijvoorbeeld hoe bouw je een cursus Sonnetten schrijven.

Na afloop kregen de deelnemers het allernieuwste ChatGPT-boek van Bob: 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning.

Masterclass Fictie Schrijven met ChatGPT Dactylus

Over Bob van Duuren

Bob van Duuren is bijna 40 jaar auteur en tevens ruim 21 jaar uitgever. Hij heeft meer dan honderd boeken op zijn naam staan en steeds meer gebruikt hij ChatGPT om zijn schrijf- en uitgeefleven te vergemakkelijken. Dat heeft geresulteerd in diverse boeken over generatieve AI, waaronder Hallo, ik ben ChatGPTGeavanceerd ChatGPT en Kunstzinnige intelligentie. In het voorjaar van 2024 verschijnen nog twee ChatGPT-gerelateerde boeken van zijn hand. Daarnaast spreekt hij over dit onderwerp en publiceert hij regelmatig artikelen.

Over Peter van der Graaf

Peter van der Graaf is dichter, schrijfdocent en communicatieadviseur. Sinds 1 juli 2023 is hij de directeur van Dactylus en vorig jaar richtte hij Schrijf.online op – het platform voor online schrijfcursussen. Hij debuteerde in 2019 met de dichtbundel Daarzegger.
Als schrijfdocent was hij aangesloten bij het Schrijfcollectief Schrijven & Schrappen in Bergen op Zoom en jarenlang gaf hij schrijfcursussen bij centrum voor de kunsten Nieuwe Veste in Breda. Hij is een van de drie schrijfdocenten aan het Opleidingsjaar Literair Schrijven (voorheen Basisjaar Literair Schrijven) van Creatief Schrijven in Antwerpen.