Kies je perspectief, een masterclass over vertelperspectief

Direct inschrijven

De keuze van een vertelperspectief heeft grote gevolgen voor de inhoud en de stijl van het verhaal dat je wilt vertellen. In haar debuutroman Wij zijn licht (2020) vertelt Gerda Blees het verhaal van vier mensen die besluiten om te stoppen met eten vanuit vijfentwintig verschillende perspectieven – van mensen, maar ook van voorwerpen en concepten. Zo komen de plaats delict, een sinaasappelgeur en de twijfel aan het woord. Ook laat ze twee sigaretten spreken. Ze ontdekte al schrijvend dat deze manier van werken haar andere inzichten bood dan wanneer ze alleen de mensen aan het woord zou hebben gelaten.

Tijdens deze masterclass kijken we naar de vraag hoe je het juiste vertelperspectief voor je verhaal kunt kiezen en hoe je jouw verteller – mens, dier of ding – tot leven brengt. Aan de hand van voorbeelden uit de Nederlandse literatuur en gelukte en mislukte fragmenten uit haar eigen werk laat Gerda Blees zien wat de effecten zijn van verschillende perspectiefkeuzes op de inhoud en stijl van een verhaal. We gaan ook zelf schrijven om uiteenlopende perspectieven op de werkelijkheid te verkennen, en misschien een kant van ons verhaal te ontdekken die we nog niet hadden gezien.

Praktische informatie masterclass Kies je perspectief

  • Docent: Gerda Blees
  • Voor wie: schrijfdocenten, schrijvers die met groepen werken, schrijfcoaches
  • Datum en tijd: Vrijdag 19 april 2024 van 14.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: € 97 incl. btw (€ 80,17 excl. btw)
    Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor de cursussen en masterclasses van Dactylus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van € 2.000 per jaar.  

Over Gerda Blees

Gerda Blees schreef een verhalenbundel, twee dichtbundels en een roman, Wij zijn licht (2020), die werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de European Union Prize for Literature en de Premio Salerno Libro d’Europa. Ze studeerde Communicatiestudies bij de Universiteit Utrecht en autonome beeldende kunst aan de Rietveld Academie. Dit najaar zal haar tweede roman, De ramen, verschijnen.

Foto: Bartjan de Bruijn

Deze masterclass kan veilig en snel direct afgerekend worden met iDeal of met Bancontact. Na betaling bij je bank word je teruggestuurd naar deze site en is je aanmelding definitief. Lukt het betalen niet, neem dan eerst contact op.

Inschrijven