Zit er een verhaal in?

Waarom is het ene idee voor een verhaal beter dan het andere? Wat máákt een waargebeurd verhaal tot een page turner? Wat blijft hangen? Henk Blanken maakt duidelijk dat daar ten minste een goed idee voor nodig is (en hoe je bepaalt wat een ‘goed’ idee is). Wanneer zit er eigenlijk een verhaal in een idee?

De deelnemers leveren bij Henk Blanken een week voor de masterclass een idee in van max. 150 woorden. Ze krijgen vooraf een hoofdstuk te lezen uit zijn laatste boek Je gaat er niet dood aan en de NRC-versie van Tristan. Tijdens de masterclass vergelijken ze die Tristan met de door Blanken herschreven versie a.d.h.v. zijn zeven criteria voor een goed idee voor een waargebeurd verhaal. Daarna gaat hij in op de ingestuurde ideeën.

Na de pauze schrijven de deelnemers van hun eigen idee een outline volgens het recept van Jon Franklin: elke scene is uit te drukken in de ultrakorte zin: wie doet wat (met wie of wat). Die outline maakt meteen duidelijk wat de gebreken zijn.

Direct inschrijven

Praktische informatie masterclass

  • Voor wie: schrijfdocenten; schrijvers en journalisten die met groepen werken; begeleiders van levens- en familieverhalen
  • Datum en tijd: vrijdag 23 november 2018 14:00 – 17:00 uur [inloop 13:30 uur]
  • Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Henk Blanken

Henk Blanken (Rotterdam 1959) werkte bijna veertig jaar als journalist. Hij was redacteur van Het Vrije Volk en de Volkskrant, en adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Bij die laatste krant werkte hij ten slotte nog als onderzoeksjournalist. Zijn werk werd bekroond met Het Gouden Pennetje, De Tegel (voor het verhaal over Project X) en de Europese prijs voor gezondheidsjournalistiek. Naast zijn journalistieke werk publiceerde hij literaire non-fictie en poëzie in het Nieuw Wereldtijdschrift en schreef hij vijf boeken die verschenen bij AtlasContact, waarvan drie over journalistiek (o.a. het Handboek Verhalende Journalistiek). Dit jaar verscheen Je gaat er niet dood aan, een non-fictie roman over Parkinson, dementie en euthanasie.

Direct inschrijven