Masterclass door Nicolien Mizee
vrijdag 27 januari 2017

Kees was verbijsterd. Stomverbaasd. Ook was hij vreselijk geschrokken en voelde hij zich eenzaam en verdwaald. Zijn mond viel open, zijn haren prikten. Hij begon te zweten. Zure sappen welden op in zijn maag. Hij had het gevoel dat hij moest overgeven.’

Opspelende maagsappen, prikkende haren en zwetende oksels zijn de eerste beelden die bij een beginnende schrijver opkomen als hij of zij probeert duidelijk te maken dat het personage een sterke emotie ondergaat. Hoe kunnen wij, schrijfdocenten, onze studenten helpen bij het vinden van originelere beelden?

Daar gaat Nicolien Mizee in deze masterclass op in aan de hand van een paar korte opdrachten en een aantal voorbeelden die zij in vijftien jaar schrijfdocentschap opgetekende. Aan het eind van de masterclass geeft zij een lijstje met de meest gemaakte beginnersfouten en eenvoudige verbetertips.

Het enige wat we kunnen, is net als Mizee met milde spot en empathie om ons heen kijken en de rots de berg maar weer op duwen. (De Volkskrant over De Halfbroer)

Praktische informatie masterclass

  • Docent: Nicolien Mizee
  • Voor wie: schrijfdocenten en begeleiders van het schrijven van fictie of non-fictie
  • Datum en tijd: vrijdag 27 januari van 14 tot 17 u; inloop vanaf  13.30 u
  • Locatie: Het Eemhuis, op loopafstand van station Amersfoort Centraal (Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort)
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)
Direct inschrijven

Nicolien Mizee (Haarlem, 1965) debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes (2003) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2006 verscheen En knielde voor hem neer. De Halfbroer verscheen in 2016 en werd door alle kranten lovend besproken. Het werd genomineerd voor de Opzij Literatuur Prijs. Al deze romans werden uitgegeven bij Nijgh en Van Ditmar.

Nicolien Mizee werkt sinds 2005 als schrijfdocente aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en geeft lezingen over diverse aspecten van het schrijven.

Haar veelgelezen columns Schrijfles op de achterpagina van de NRC, werden in 2009 gebundeld. Ook verzorgde zij enige jaren een column voor De Mug, maandblad voor uitkeringsgerechtigden.

Direct inschrijven