We beoefenen een dag lang De Kunst van het Nu met Japanse dichtvormen: haiku & senryu, tanka & kyoko, renga en haiga, een combinatie van woord en beeld. Hoe schrijf je die zelf en hoe gebruik je ze in schrijfcursussen, workshops en projecten. Hoe combineer je een gedicht met moderne kalligrafie.
De werkwijze is zelf ervaren en al doende kennis opdoen over de didactiek: het overdragen aan eigen cursisten en studenten.

Praktische informatie

  • Specialisme: schrijven en lesgeven met Japanse dichtkunst: haiku & senryu; tanka & kyoko; renga; haiga.
  • Docenten: Hanneke Lameijer & Margriet van Bebber
  • Voor wie: docenten creatief schrijven; leerkrachten en docenten in basis- en voortgezet onderwijs; (school)schrijvers die met groepen werken; beeldende docenten die plezier hebben in schrijven;
  • Datum en tijd: zaterdag DATUM VOLGT van 10:00 – 16:00 uur (een uur lunchpauze)
  • Locatie: Eemhuis, Eemplein 75 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: €144 incl. btw [€119 excl. btw] Inclusief materiaal, koffie/thee; excl. lunch.
    Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor cursussen en masterclasses van Dactylus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.  


WAT

Japanse dichtkunst is de Kunst van het nu. Hoe beoefen je die zelf en hoe gebruik je ze in schrijfcursussen, workshops en projecten.
Met een haiku probeer je in drie regels een natuurmoment te vatten: geen emoties, geen symbolen,  geen beeldspraak, geen rijm. De senryu is een variant op de haiku en beschrijft het gedrag van de mens, met al zijn tekortkomingen.
De tanka bestaat uit vijf regels en is persoonlijker en lyrischer dan een haiku, de variant kyoko is geschikt om als een columnist commentaar te geven op de wereld om je heen.
De renga is een spel van twee of meer deelnemers, die op elkaar reageren met afwisselend drie en twee regels.
Het laatste onderdeel van de masterclass is de haiga: een combinatie van een tijdens de dag geschreven gedicht met een eigen moderne kalligrafie, de Sumi-e. Letterlijk betekent dit ‘zwarte inktschildering’. We oefenen met eigen ontworpen letters, spelen met divers materialen en maken een stempel met je initialen. Uiteindelijk ga je naar huis met een af kunstwerk, klaar om ingelijst te worden.
Je zult deze activiteit ervaren als een rustpunt in de hectiek van alledag. Ook kan het je helpen opgedane ervaringen in het dagelijks leven op een creatieve manier te verwerken. Kalligrafie-ervaring is niet nodig.
We werken met inkten, dus neem een schort o.i.d. mee ter bescherming van je kleding.

WIE

Hanneke Lameijer is kalligraaf en schrijfdocent. Haar specialisaties zijn autobiografisch schrijven, haiku-dichten en moderne kalligrafie.
Margriet van Bebber is dichter en schrijfdocent. Haar specialisaties zijn schrijven op locatie en projecten in samenwerking met andere kunstvormen.