‘De meester van het eenharig penseel.’ Tommy Wieringa

Masterclass A.L. Snijders: Het verhaal achter het ZKV (Zeer Korte Verhaal)

Masterclass door ‘de meester van het eenharig penseel’, de eretitel die Tommy Wieringa hem gaf, over het geheim van een geslaagd ZKV.
A.L. Snijders opent het nieuwe seizoen van Dactylus! Wij zijn trots op ons eenjarig bestaan en vieren met deze masterclass de aftrap van de tweede ronde Basisopleiding Docent Creatief Schrijven.
(c) Portret A.L. Snijders: Vincent Mentzel; met dank aan AFdH Uitgevers

Praktische informatie masterclass

  • Dactylus masterclass schrijven Observant Mathilde Docent: A.L. Snijders
  • Voor wie: schrijfdocenten en begeleiders van het schrijven van fictie of non-fictie; liefhebbers van het korte verhaal
  • Duur: 2 uur
  • Datum en tijd: vrijdag 25 september 2015 van 14 tot 16 u; inloop vanaf 13.30 u
  • Locatie: De Observant, Amersfoort; op loopafstand van het station
  • Groepsgrootte: maximaal 50 personen
  • Prijs: € 50 incl. btw (€ 41,32 excl. btw)
Direct inschrijven

A.L. Snijders beweert dat hij zijn hele schoolcarrière een van de slechtste leerlingen was, omdat hij zich maar moeilijk kon concentreren. Ook kon hij geen lange zinnen schrijven. Van de nood maakte hij een deugd. Hij won er de Constantijn Huygens-oeuvreprijs mee.
A.L. Snijders schrijft zijn zkv’s momenteel voor de VPRO-gids en voor de radioprogramma’s De Avonden en De Ochtend van 4  waar hij het ZKV zelf voorleest.
Voor de campagne Nederland Leest 2015 stelt hij een bundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. De bundel komt uit in november en wordt gratis uitgedeeld aan leden van openbare bibliotheken. Op 11 februari was Snijders te gast in De Wereld Draait Door om erover te vertellen.

Hoe kort zijn geschreven verhalen ook zijn, zo weids waaieren ze uit als hij spreekt. Juist de details doen een stukje tintelen, zei hij: ‘Details zijn veel interessanter dan grote lijnen.’

Alvast één tip: probeer niet alles waarover je schrijft rationeel te doorgronden. ‘In een geslaagd ZKV staat meestal één zin die ontsnapt is, die zomaar uit het verhaal ontsproten lijkt te zijn. Dat is de mooiste zin.’

Direct inschrijven