Vreemder dan fictie

Meestal is de werkelijkheid saai en voorspelbaar. Toch doen zich soms gebeurtenissen voor die van zichzelf een grote literaire en esthetische kracht bezitten. Naar dat soort gebeurtenissen is Joris van Casteren (o.a. Moeders lichaam) voortdurend op zoek. Zijn werkwijze en benadering van onderwerpen groeiden uit tot een genre op zichzelf. Daarbij bewees hij telkens opnieuw dat de verbeelding maar povertjes afsteekt bij wat de alledaagse realiteit soms voor ons in petto heeft, als we tenminste goed observeren. Aan de hand van drie gelauwerde boeken – Moeders lichaam (2019), Het been in de IJssel (2013) en Lelystad (2008) zal Van Casteren in deze masterclass de fijne kneepjes uit zijn vak nader toelichten. Hij besluit de masterclass met toepasbare schrijfoefeningen.

Direct inschrijven

Praktische informatie masterclass

  • Voor wie: docenten creatief schrijven, (auto)biografisch schrijven; schrijvers en journalisten die met groepen werken
  • Datum en tijd: vrijdag 24 mei 2019, 14:00 – 17:00 uur (inloop 13:30 uur)
  • Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)

 

Over Joris van Casteren

Journalist, schrijver en dichter Joris van Casteren (1976) publiceerde dit jaar Moeders lichaam, over het waargebeurde verhaal van een man in Oirsbeek die zijn overleden moeder ruim twee jaar verborgen hield in zijn woning.
Een botsing op het spoor [2017] vertelt over de ochtend van 28 november 2016 waarop een moeder en haar dochter met vijf honden besluiten een einde aan hun leven te maken. Van Casteren spreekt met de machinist, reizigers, rechercheurs, ooggetuigen, nabestaanden, medewerkers van de uitvaartonderneming en talloze anderen over de ochtend.
In Het been in de IJssel [2013] gaat Van Casteren op zoek naar de eigenaar van een linkeronderbeen dat ter hoogte van Wijhe in de rivier werd gevonden door een visser. Het boek werd genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs.
In 2011 verscheen zijn Het zusje van de bruid over zijn mislukte liefdesrelatie met een drugsverslaafd borderline-meisje.
In september 2008 verscheen Lelystad dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009. Naar aanleiding van dit deels autobiografische boek werd hij in 2010 door enkele inwoners van Lelystad aangeklaagd wegens belediging.

Van Casteren was medewerker van NRC Handelsblad en tot 2006 redacteur bij Vrij Nederland. In 2004 won hij het Gouden Pennetje voor zijn reportages. Hij schreef voor Hollands Diep, en schrijft nu als freelancer voor onder andere HP de Tijd, NRC next en De Correspondent.

Direct inschrijven