Schrijven kun je leren; ook een talent moet je ontwikkelen. Doe het maar, maak maar fouten, denk er maar over na. Adriaan van Dis

De éénjarige opleiding tot Docent Creatief Schrijven (in het kort: schrijfdocent) is bestemd voor mensen die creatief schrijven en lesgeven willen combineren. Iedereen die zich wil bekwamen in deze specifieke combinatie of één van beide vakgebieden bij zichzelf wil versterken, vindt in de basisopleiding een gedegen ondergrond voor activiteiten met creatief schrijven. Bij Dactylus word je allround schrijfdocent die kan lesgeven in diverse genres waaronder proza, poëzie, literaire non-fictie en levensverhalen.

Schrijvers

De opleiding is geschikt voor schrijvers die al workshops en cursussen geven of op scholen werken vanuit hun vaardigheden als schrijver, maar die de basis van het lesgeven nog missen. Zij breiden hun kennis van didactiek uit. Ze leren meer van het bedienen van heel gemêleerde groepen en van feedback geven en ontvangen. Ze ontdekken hoe ze meer uit hun deelnemers kunnen halen en hoe ze groepen effectief kunnen begeleiden.

Docenten

De opleiding is ook ontwikkeld voor mensen die graag schrijven en docent willen worden, en voor docenten die meer gebruik willen maken van creatief schrijven. Dat kunnen docenten in andere kunstvakken (zoals theater en beeldende kunst) zijn, die schrijven willen inzetten. Docenten Nederlands of andere vakken, die via creatiever schrijven hun leerlingen of studenten inzichten laten verwerven. Docenten in het zakelijk schrijven, die hun cliënten via creativiteit willen helpen met het schrijven van leesbaarder teksten op professioneel gebied. Ook docenten die schrijfclubs of -groepen begeleiden en schrijfcoaches vinden in de basisopleiding een stevig fundament.