De cursus start bij voldoende interesse. Meld je belangstelling in een e-mail naar: margriet@dactylus.info.

Over het schrijven van en lesgeven met vast versvormen: light verse, kwatrijn & co en sonnet & co.
Dag 1: Light verse of zoals Drs. P ze noemde: plezierdichten. Gedichten in het lichte genre met een speelse toon. Over clerihew, ollekebolleke, limerick en snelsonnet. En het gebruik van vaste versvormen zoals kwatrijn en sixtijn voor plezierdichten.
Dag 2: Kwatrijn & co. Over het vierregelig vers dat overal in de wereld opduikt: Kwatrijn in Nederland;  Perzisch kwatrijn; Jueshi in China; Pantun in Indonesië en Copla in Spanje. De overeenkomst is een gedicht in vier regels, qua inhoud en sfeer zijn er grote verschillen.
Dag 3: Sonnet & co. Over de klassieker onder de vaste dichtvormen: het Italiaanse sonnet (klinkdicht) en enkele van de talloze varianten: het Shakespearesonnet; sonnettine; sonnettette en het beeldsonnet.

De werkwijze is zelf ervaren en al doende kennis opdoen over de didactiek: het overdragen aan eigen cursisten en studenten.

Praktische informatie

  • Specialisme: schrijven en lesgeven met vaste versvormen
  • Docent: Margriet van Bebber
  • Voor wie: docenten creatief schrijven; leerkrachten en docenten in basis- en voortgezet onderwijs; (school)schrijvers die met groepen werken; begeleiders van levens- en familieverhalen
  • Datum en tijd: drie x zaterdag van 10:00 – 16:00 uur met twee pauzes van 30 minuten.
  • Locatie: ONLINE
  • Prijs: €399 incl. btw [€329,75 excl. btw]
    Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor de cursussen en masterclasses van Dactylus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van €2.000 per jaar.

Over Margriet van Bebber

Margriet van Bebber is dichter, schrijfdocent, directeur en opleider van Dactylus | academie voor schrijfdocenten. Ze organiseert al 25 jaar alle soorten schrijfcursussen en projecten met volwassenen, kinderen en jongeren: creatief schrijven, gedichten, korte verhalen, kinderverhalen en -gedichten; levens- en familieverhalen. Ze organiseert schrijfwandelingen, – weekends en – weken in binnen- en buitenland.

Met veel plezier schrijft ze gedichten voor het tijdschrift DICHTER. van uitgeverij Plint. Schrijven doet ze het liefst op locatie. Behalve in bloemlezingen en poëziekalenders kom je haar gedichten dan ook tegen op verrassende plaatsen, zoals in de koepel van een schoolgebouw, op bruggen en banken in Delft en in de fiets- en wandelroute De GLANS van de polder in Hoek van Holland. En op tijdelijke locaties zoals een gracht in Amersfoort, de galerie van de Haagse Kunstkring en op palen in de branding van Bergen aan Zee. Voor haar teksten op twaalf bruggen en vier banken in de Harnaschpolder ontving ze de Le Comte juryprijs én publieksprijs 2018.