José Franssen: Werken met levensverhalen is werken in een grensland
Autobiografisch schrijven tussen creativiteit en therapie
In deze masterclass vertelt José over haar inspiratiebronnen en mogelijkheden om vanuit vier invalshoeken (de creatieve, educatieve, therapeutische en spirituele) te werken met mensen en hun levensverhaal. Je oefent schrijvend rond één thema vanuit de verschillende invalshoeken en er is ruimte voor vragen en discussie. Deze masterclass is bestemd voor schrijfdocenten en anderen die mensen begeleiden bij het schrijven of optekenen van levensverhalen. Geen eenvoudige taak. Verschillende vakgebieden ontmoeten elkaar. Dat moet ook, want de motieven van mensen die aan de slag willen met hun eigen verhaal zijn heel verschillend. Dat blijkt in de praktijk: alléén maar vrolijk en ontspannen je eigen verhaal optekenen is meestal niet aan de orde. Omgaan met grenzen, ook binnen je eigen mogelijkheden als docent of begeleider blijft belangrijk.
Tijdens deze masterclass benoem ik vier belangrijke invalshoeken voor het werken met levensverhalen.
Je kunt kiezen voor een zwaartepunt in je werk, maar creatieve processen, leerprocessen, verwerkingsprocessen en zingevingsprocessen komen altijd samen:
- Creativiteitsontwikkeling zie ik als basis voor het werken met levensverhalen. Met geactiveerde verbeeldingskracht kunnen mensen met hun herinneringen aan de slag. Spelen met taal, woorden, klanken, ritmes. Plezier in schrijven, zin in het vormgeven van het eigen verhaal. Nieuwe bronnen aanboren en een perspectiefvolle toekomst tegemoet zien.
- Educatieve functie: het levensverhaal als leermateriaal. Kennis en weten voeden. Op zoek gaan naar achtergrondinformatie, zodat het verhaal in het kader van de geschiedenis een plek kan krijgen. Informatie verhaalopbouw, techniek, schrijfvaardigheid. Het verhaal als startpunt om eigen leervragen te formuleren, bijvoorbeeld in levensloopwerk.
- Therapeutische functie: in contact komen met onverwerkt verleden, ervaringen onder woorden brengen, opnieuw beleven hoe het was, dat delen met anderen. De helende werking van schrijven en vormgeven van verhalen.
- Spirituele functie: zoeken naar vragen rond de zin van het leven en de eigen identiteit (wie ben ik: de kernvraag van elke autobiografie!). De levensbalans opmaken. Het leven waarderen in het kader van eigen overtuigingen.”
Praktische informatie masterclass
- Docent: José Franssen
- Voor wie: schrijfdocenten en begeleiders van het schrijven van fictie of non-fictie met historische elementen
- Duur: 3 uur
- Datum en tijd: 28 november 2014 van 13.45 tot 16.45 u; inloop vanaf 13.15 u
- Locatie: De Observant, Amersfoort; op loopafstand van het station
- Groepsgrootte: minimaal 20, maximaal 30 personen
- Prijs: € 65 incl. btw
Over José Franssen
José Franssen is andragoge en deskundige op het terrein van autobiografisch schrijven en het werken met levensverhalen. Zij gaf talloze cursussen levensverhalen schrijven en trainde vele docenten en andere beroepskrachten (in creativiteitscentra, onderwijs, ouderenzorg, hulpverlening en geestelijke begeleiding) in het werken met en schrijven van levensverhalen. Publicaties zijn o.a. Van vroeger, Levensverhalen schrijven met ouderen (1995), Luisteren in je leunstoel, Handboek voorlezen aan ouderen (2004), Heb ik zóveel verteld? Zóveel blaadjes? Levensverhalen van bewoners en personeel van St. Anna (2005) en In mijn koffer op zolder, Levensverhalen van ouderen voor ouderen (2008). | www.josefranssen.nl