Els Kloek: Hoe schrijf ik geschiedenis?
Hoe breng je op een goede manier biografische en historische informatie bij elkaar?
Aan de hand van recente voorbeelden van geschiedschrijving, literaire non-fictie, familiegeschiedenissen en ‘faction’ bespreekt Els Kloek de voor- en nadelen van diverse opties. Ze put daarbij uit haar eigen ervaringen met geschiedschrijving voor een breed publiek. Els Kloek is bekend van o.a. 1001 vrouwen en Kenau & Magdalena.
Geschiedenis is mensenwerk! Els Kloek
Praktische informatie masterclass
- Docent: Els Kloek
- Voor wie: schrijfdocenten en begeleiders van het schrijven van fictie of non-fictie met historische elementen
- Duur: 3 uur
- Datum en tijd: vrijdag 13 maart 2015 van 13.30 tot 16.30 uur
- Locatie: De Observant, Amersfoort; op loopafstand van het station
- Groepsgrootte: maximaal 30 personen
- Prijs: € 65 incl. btw
‘Geschiedenis is mensenwerk’ is één van de stokpaardjes van Els Kloek. Daarmee wil ze zeggen dat een geschiedschrijving over louter structuren, cijfers en ideeën geen ziel heeft. ‘Geschiedenis moet gaan over mensen’. Dat blijkt soms best lastig: wat doe je als je maar een paar snippertjes informatie hebt over die mensen? Hoe organiseer je je verhaal als je diverse hoofdpersonen hebt? Welke plaats kun je inruimen voor dat spannende speurwerk dat je hebt verricht? Hoe breng je historische personages tot leven? Mag je je personages fictionaliseren? Op deze vragen zijn uiteenlopende antwoorden mogelijk, al naar gelang de keuze die de schrijver maakt.
Aan de hand van recente voorbeelden van geschiedschrijving, literaire non-fictie, familiegeschiedenissen en ‘faction’ bespreekt Els Kloek de voor- en nadelen van diverse opties. Ze put daarbij uit haar eigen ervaringen met geschiedschrijving voor een breed publiek.
- In deze masterclass krijg je handvatten om in de lessen creatief schrijven, (auto)biografisch schrijven, familieverhalen enz. met de vragen en dilemma’s om te gaan.
Els Kloek was als historica/ docent jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van 2011 tot 2014 was ze hoofd Digitale Naslagwerken van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Daar gaf ze leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland en het Biografisch Portaal Ze is bekend van Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw (2009), 1001 vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis (2013) en Kenau & Magdalena; Vrouwen in de Tachtigjarige oorlog (2014).
Tegenwoordig werkt ze als zelfstandig historica aan diverse onderzoeksprojecten. Het belangrijkste project van nu is: 1001 vrouwen uit de twintigste eeuw, te verschijnen rond 2018. Els Kloek is honorary fellow van het Huygens ING.
Het is het plezier van dit historisch onderzoek waarmee je Kenau en Magdalena. Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog ademloos uitleest. Els Kloek is een rasverteller die de lezer op sleeptouw weet te nemen in de onderbelichte kanten van onze vaderlandse geschiedenis. Een absolute aanrader.
Uit recensie Erik Palmen in Biografieportaal, 2-3-2014
Foto Els Kloek: Stefan Verstraaten