Schrijven met een lach

De lach is de ruimste poort naar volledige aandacht en sympathie.
Kun je een lezer laten glimlachen of zelfs galmlachen, dan zit je als schrijver gebeiteld.
We weten dat, als schrijvers. Maar doe het maar even, dat momentje van gnagna of pfff-hihi veroorzaken in een tekst.

Direct inschrijven

Tijdens deze actieve masterclass onderzoeken we de vele bananenschillen op het pad van schrijvers die wat humor in hun tekst willen gooien.

We streven naar concrete handvatten om het principe ‘humoristisch schrijven’ op een natuurlijke manier over te brengen op schrijvers die daar de bittere noodzaak van voelen.

We experimenteren met vijf beproefde technieken om een tekst op te leuken.

We testen drie wetmatigheden om geschreven humor te kunnen onderscheiden van onbegrepen cynisme of ‘dacht-je-soms-dat-dat-leuk-is’-pogingen.

Bovendien proberen we uit hoe humor je eigen hachje als schrijfjuf (m/v) kan redden als je feedback eigenlijk snoeihard is.

Met die masterclass-elementen stuur je je eigen schrijvers straks de richting van de glimlach op en dat is een mooie start om humoristischer schrijfwerk te veroorzaken.

De kans is tamelijk reëel dat we, gedurende de masterclass, nog een stel nieuwe technieken weten te creëren. De lach én de goede ideeën komen immers gemakkelijker met z’n allen dan in je eentje.

 

Praktische informatie

  • Docent  Yoeke Nagel
  • Voor wie  schrijfdocenten, schrijvers die met groepen werken, schrijfcoaches
  • Datum en tijd  Vrijdag 21 juni 2024 van 14.00 tot 17.00 uur
  • Locatie  Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
  • Prijs  € 97 incl. btw (€ 80,17 excl. btw)

Werk je in de creatieve sector, als werknemer of freelancer, dan kun je een financiële bijdrage aanvragen bij het fonds Werktuig PPO voor professionele ontwikkeling, ook voor de cursussen en masterclasses van Dactylus. Het fonds financiert 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van € 2.000 per jaar.  

 

Over Yoeke Nagel

Ik ben schrijfjuf sinds 1987, toen ik voor Loesje (het affichemeisje) met een zooitje ongeregeld het maandelijkse ‘Loesje-Bulletin’ maakte. Voor de Loesjeteksten gebruikten we toen al slimme technieken die pijnlijke inzichten tekstueel een stuk verteerbaarder maken.
Nadat ik in 2005 stampvoetend een redactie verliet als hoofdredacteur, stortte ik me met hart en ziel in de schrijfcoaching.

Ik begeleidde verschillende schrijvers individueel, met workshops, cursussen en met het Magisch Schrijfjaar, naar publicatie bij gerenommeerde uitgevers, blogs of een driemaal gekopieerd boekje voor de familie. Zelf publiceerde ik 14 boeken, waarvan eentje in het Duits en een andere in het Engels werd vertaald.
Het magische aan mijn manier van werken noteerde ik in mijn boek ‘Schrijven met het creatiepentagram’, dat uitgegeven werd bij A3boeken. In het onmisbare zakboek voor schrijvers ’99 Witte Kopjes Op Een Tafel’ (ook A3boeken) stelde ik een stalenkaart samen van 99 schrijftechnieken die niet zelden humoristisch uitpakken.

De kers op mijn carrière is zonder twijfel dat ik in het afgelopen jaar maar liefst twee boeken maakte met de Randschrijvers, mijn schrijfcursisten in het dorp waar ik woon. Het boek ‘Veerkracht’ was een prachtig samenwerkingsverband met schrijfdocent Sonja van der Arend, alumna van Dactylus en onze wederzijdse schrijvers.

Door dat project ontdekte ik dat zelfs schrijfles geven leuker wordt als je er samen ook om kunt lachen.

 

Deze masterclass kan veilig en snel direct afgerekend worden met iDeal of met Bancontact. Na betaling bij je bank word je teruggestuurd naar deze site en is je aanmelding definitief. Lukt het betalen niet, neem dan eerst contact op.

Inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

inclusief btw
Als je een kortingscode hebt, vul deze dan hier in.
Naam*
Adres*
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa