Ester Naomi Perquin: Oef, poëzie!
Een ruggensteuntje voor docenten die (vaker) met poëzie aan de slag willen in de lespraktijk. Omgaan met vooroordelen, lastige vragen en leerzame misverstanden.
Praktische informatie cursus
- Docent: Ester Naomi Perquin
- Voor wie: schrijfdocenten en schrijvers/dichters die met groepen werken
- Duur: 3 dagen, inclusief lunches
- Datum en tijd: 7, 8 en 9 november 2014 van 10 tot 17 uur
- Locatie: De Literaire Werkplaats, Eemnes
- Groepsgrootte: maximaal 12 personen
- Prijs: € 390,- incl. btw (€ 322,31 excl. btw)
Bijna iedere schrijfdocent komt ze wel eens tegen: cursisten die diep zuchten als het woord ‘poëzie’ of ‘dichten’ valt. Sommigen kijken moeilijk en beginnen ongemakkelijk te schuifelen op hun stoel. Anderen halen direct hun mooiste pen tevoorschijn en staren dromerig in de verte.
Poëzie? Dat gaat over grote gevoelens. Daar begrijp ik niks van. Dat rijmt heel erg. Of nee, echte poëzie mag juist niet rijmen. Dat is saai en ingewikkeld. Dat wordt geschreven onder invloed van hevige gevoelens en is strikt persoonlijk. Dat komt recht uit je hart. En oh ja, dat ziet er in een boekje altijd heel anders uit dan proza, met al die rare afbrekingen en witregels.
Geen genre dat zo met misverstanden en vooroordelen omgeven lijkt als de dichtkunst. Best begrijpelijk dat sommige cursisten even naar adem happen, wanneer het woord poëzie valt.
Maar hoe zit dat met de docent? Zou die immuun zijn voor zulke verwarring? Zou die geen last hebben van (eigen of andermans) onzekerheid, wanneer poëzie in de schrijfcursus voorbij komt?
Ester Naomi Perquin verdiepte zich in de rol van de docent bij het het praten over gedichten, het lezen én schrijven van poëzie. De cursus is afgestemd op de praktijk en biedt de schrijfdocent handvatten om poëzie bij creatief schrijven niet langer te omzeilen maar te omarmen.
Ester Naomi Perquin groeide op in Zeeland en woont in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte vier jaar als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander.
Voor haar werk ontving ze ondermeer de Liegend Konijn Debuutprijs, de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Ze draagt voor op festivals en in binnen- en buitenland. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, die werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013.
Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses, was drie jaar lang columnist voor de Groene Amsterdammer en levert bijdragen aan de VPRO (voorheen De Avonden) op Radio 1. Ze studeerde als docent creatief schrijven af in 2013.