Historische fictie schrijven die recht doet aan de feiten en aan de werkelijkheid. Maar aan wiens werkelijkheid? En wanneer maak je gebruik van feiten en wanneer (of in hoeverre) van fictie, en waarom? Hoe verwerk je enkele feiten tot een scène? Hoe schrijf je als je over beperkte informatie beschikt? Welke struikelblokken en valkuilen kom je tegen?

Aan de hand van haar eigen werk  (Elke dag een druppel gif en Het meisje met de vlechtjes) maakte Wilma Geldof dit inzichtelijk. Daarna gingen we zelf aan de slag met schrijfoefeningen van Wilma.

Over Wilma Geldof

Wilma Geldof (1962) schrijft voor alle leeftijden, maar haar belangrijkste boeken tot nu toe zijn de historische WO2-romans Elke dag een druppel gif (over een overtuigd nazi-kind) en Het meisje met de vlechtjes (over Nederlands jongste meisje in het gewapend verzet).
Elke dag een druppel gif werd bekroond met de Thea Beckmanprijs.
Het meisje met de vlechtjes werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021 en is onderscheiden met de Gustav Heinemann Friedenspreis. Het boek is in zeven talen vertaald. De filmrechten zijn verkocht aan Zachary Weckstein, van Pearl Pictures Productions, die het zal bewerken tot een internationale film.
http://www.wilmageldof.nl

Foto: Ineke Oostveen