Hoe laat je je cursisten zintuigen of beter zintuiglijke ervaringen beschrijven? Natuurlijk, je kunt ze het zintuigenschema geven waarin ze per zintuig kunnen noteren hoe een voorwerp proeft, klinkt, voelt. Waarschijnlijk komen ze er al snel achter dat het ene zintuig zich meer leent voor beschrijving dan het andere. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door de cultuur waarin een taal gesproken wordt. Nomadische volken zijn beter in het beschrijven van geuren omdat dat bij het jagen en verzamelen handig is. Nederlanders zijn beter in het beschrijven van dingen die we kunnen zien.

Een interessant artikel daarover van Sterre Leufkens lees je op de kennislink van NEMO Science museum.

En heb je nu zin gekregen om aan de slag te gaan met je zintuigen, dan geeft dat artikel ook nog een leuk spelidee wat je heel makkelijk in je lessen kunt verwerken (of onderweg naar je vakantiebestemming)
Neem iets in gedachten wat je hoort, beschrijf het, en laat je cursisten raden welk geluid je bedoelt. Of kook een campingmaaltijd met tien ingrediënten, en laat de eters raden wat ze proeven. En als het ’s avonds donker is, kun je je reisgenoten spullen uit hun koffer laten voelen en beschrijven. Veel zintuig-plezier!