Renate, wat kunnen we voor je doen?
Lieve Renate, wat kunnen we voor je doen?
Voor ons schrijfdocenten heb je als docent een belangrijke rol gespeeld. Wij hebben niet alleen als lezers jouw romans gelezen, maar – als doorgevers van het vak – ook jouw boek Het geheim van de schrijver verslonden en geïntegreerd in ons eigen werk als docenten. Nu komt tot slot jouw Dagelijks werk in onze boekenkasten en in onze lessen terecht. Beide titels vormen voor ons een stapelgedicht van formaat!
Zo royaal als jij als schrijver je lezers hebt bediend, zo loyaal was je voor je collega-schrijfdocenten. Ook docentschap deelde je ruimhartig vanuit je eigen ervaring, met stelligheid, humor en mildheid. Zo opende jij Dactylus | academie voor schrijfdocenten met de masterclass Het Begin (14-9-2014).
Je leerde ons daarin o.a. de Methode Ketelbinkie (zo rap mogelijk het zeegat uit!) en het Moeras van het Midden (wanneer zakt een verhaal in? daar dus).
Wat kunnen we voor je doen? De verbinding zoeken, wat voor jou toch de kern van de zaak is. In het programma VPRO Boeken (17-12-2017) vertelde je dat je vaak mails krijgt van scholieren die ‘iets met jouw werk moeten’, en je dan de Grote Vragen voorleggen. Zoals onlangs nog: wat is de zin, de betekenis? En dat je dan eerst even denkt: hè getsie, maar als je je er dan toe zet om een antwoord te formuleren, boor je delen aan van jezelf waar je nog niet was geweest en vind je paden die je nog niet kende. Daardoor, vertelde je, ‘heb ik van die mails van scholieren meer geleerd dan van ieder ander contact ook’. Daarin herkent zich elke schrijfdocent.
En wat had je dat meisje verteld dat naar de zin van alles vroeg?
Je verbinden met een ander, daarover gaat het in het leven, daar worden we mens van en daarin zijn we mens. En het gaat erom op welke manieren je dat kan doen.
Dan weten we wat wij voor jou kunnen doen, Renate. Blijven lesgeven in creatief schrijven, mensen daarin betrekken, mensen verbinden zoals dat lukt in schrijflessen waar gelachen en gehuild wordt, gewerkt en bewonderd. We zullen lesgeven, we zullen kennis, inspiratie en plezier doorgeven.
In 2014 zei je tegen ons: ‘Literatuur geeft je de kans om rechtstreeks in het hoofd en hart van anderen te kijken. Je leert erdoor wat het betekent om mens te zijn. Je laat zien: zo is de mens!’
Wij hebben jou mogen zien, Renate.
Dank daarvoor.
Namens Margriet van Bebber (directeur),
docenten en studenten van Dactylus,
Sieneke de Rooij